Ziua Internaţională a nefumătorilor
Ziua Internaţională a nefumătorilor
Anual, la a treia joia lunii noiembrie în majoritatea ţărilor lumii se celebrează Ziua Internaţională a nefumătorilor (No Smoching Day). Această zi a fost stabilită de către Societatea Americană de Cancer (American Cancer Society) în 1977.
Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii:
- în lume, 90% din decese sunt cauzate de cancerul pulmonar, 75% - de bronşita cronică şi 25% - de boli de inimă coronariene, condiţionate de fumat;
- la fiecare zece secunde pe planetă moare un fumător înrăit (în 2020, această rată ar putea fi ridicată la o persoană timp de trei secunde);
- în Rusia fumează, cel puţin, una din zece femei, şi în rândul elevilor şi studenţilor - 53% dintre băieţi şi 28% de fete;
- fumătorii aprigi pot fi numiţi acum 50-60% din bărbaţii ruşi (printre anumite categorii de cetăţeni cifra ajunge până la 95%);
- fumatul şi bolile cauzate de acest viciu în fiecare an provoacă moartea a cel puţin un milion de cetăţeni din Rusia.
Scopul Zilei Internaţionale a nefumătorilor – reducerea prevalenţei de dependenţă de tutun, implicarea în lupta împotriva fumatului a tuturor segmentelor de populaţie şi a medicilor de toate specialităţile, prevenirea consumului de tutun şi informarea publicului cu privire la efectele nocive ale tutunului asupra sănătăţii.
Fumatul este considerat un obicei prost de către 47% din cetăţenii urbani intervievaţi şi o dependenţă - de 38%, o boală incurabilă – de 9%, 6% din respondenţi nu au fost în stare să determină atitudinea lor faţă de fumat.
La întrebarea cu privire la consecinţele consumului de tutun, pentru 22% dintre respondenţi a fost dificil să răspundă. Rezultatul consumului de tutun poate fi următor: cancer pulmonar - 35% din populaţia testată, bronşita şi alte boli pulmonare - 25% din respondenţi, 12% au indicat maladii de inima, 6% - tuberculoza.
În conformitate cu 12% dintre respondenţi, este uşor să se renunţe la fumat , 56% cred că este dificil, iar 4% cred că este imposibil, 28% nu s-au gândit la acest lucru. Totodată, 21% dintre orăşenii intervievaţi au încercat să renunţe la fumat, dar, în general, fără nici un rezultat.
Despre existenţa unor centre de asistenţă în renunţare la fumat ştiu 30% dintre respondenţi, nu ştiu 70%.
Trebuie remarcat faptul că, în pofida unei bune conştientizări a pericolului fumatului pentru sănătate, puţini orăşeni încearcă să scape de dependenta de nicotină. Fie că oamenii nu-şi dau seama de gravitatea consecinţelor consumului de tutun pentru sănătatea lor, fie că cred că obiceiul fumatului este atât de puternic că nu există nici o posibilitate de a refuza.
Sursa: calend.ru