Zona rezervației din Horodiște unde au fost făcute lucrări de construcție, inspectată
După ce ieri, redacția Noi.md, citînd studentul facultății de mediu a Universității Tehnice din Moldova Vladislav Sanduleac, scria despre faptul că în zona rezervației de pe teritoriul străvechii așezări, lîngă cetatea geto-dacică, pe platoul de observație a fost lansat un adevărat șantier de construcție, Agenția Națională Arheologică a anunțat că a inspectat zona.
”În urma informației parvenite la Agenția Națională Arheologică (ANA) despre efectuarea unor lucrări de excavație neautorizate pe terenul cu nr. cad. 67211070515 care este parte a sitului arheologic Horodiște II-La Cot (com Horodiște, r-nul Rezina), în data de 26 martie 2024, în corespundere cu Legea nr. 218 din 17 septembrie 2010 privind protejarea patrimoniului arheologic, angajați ai ANA si consultantul superior al Ministerului Culturii Mircea Sula au efectuat o inspectare arheologică pe terenul menționat. La fața locului, împreună cu specialiștii Agenției s-au deplasat primarul localității, polițisitul de sector, un inspector de mediu si proprietarii terenului respectiv. Drept rezultat al inspectării, s-a constatat deteriorarea stratului de cultură și a unor structuri arheologice prin lucrările de excavare a unor șanțuri (la suprafață fiind scoase fragmente ceramice și de lut ars) în partea de est a sitului Horodiște II-La Cot, fiind întocmit și un proces verbal corespunzător și o prescripție, care a fost transmisă imediat către autoritatea publică locală (a se vedea mai jos)
Subliniem că terenul cu nr. cad. 67211070515 unde se efectuează lucrările de excavație și de construcție prezintă patrimoniu arheologic și este parte componentă a sitului arheologic fortificat Horodiște-La Cot, în care în anul 2019 au fost efectuate de o echipă moldo-germană prospecțiuni geofizice, iar în anii 2021-2022 au fost realizate și săpături arheologice, despre aceste investigații administrația publică locală fiind pusă la curent de responsabilii cercetărilor de teren (dr. Aurel Zanoci și dr. Mihai Băț)”, se arată în nota de informare a Agenției.
Reamintim că Vladislav Sanduleac anunța ieri că a găsit piese antice de ceramică, dovezi directe ale importanței arheologice a acestui teritoriu.
”Această zonă face parte din peisajul rezervației. Aici s-au săpat deja șanțuri pentru fundații, s-au construit piloni de beton pentru case, au fost săpate șanțuri pentru țevile alimentației cu apă, dar nu este clar unde va curge canalizația. Dar este clar că la marginea defileului toate acestea vor ajunge în zona ecologică a rezervației”, a menționat Vladislav Sanduleac.
El a menționat că proprietarul șantierului, a cumpărat acest teren de la proprietarul anterior, care a tras aici conducte cu apă din satul Horodiște. O schemă foarte cunoscută este folosită atunci cînd unul revinde altuia și ultimul cumpărător rămîne curat în fața legii. Plănuiesc să construiască aici un complex de 10 case.
”Apar foarte multe întrebări. Cum au reușit să înceapă construcția în rezervație? Există o evaluare de mediu? Există documente de la arheolog”, se întreabă activistul de mediu.
El a postat fotografii pe pagina sa de socializare care arată ceramica antică chiar lîngă șantier.