Suferi de insomnie? Metoda ideală de a adormi

/ Vizionări: 2084
Tag-uri: ,

Вы страдаете от бессонницы? Идеальный метод заснуть

O echipă de cercetători chinezi a efectuat de curînd o meta-analiză în cadrul căreia au examinat 10 studii efectuate pe trei continente. Cercetătorii au concluzionat că muzica ajută persoanele ce suferă de insomnie să aibă parte de un somn bun, rezultatele fiind confirmate în numeroase ţări de pe glob.

„Muzica pare să fie eficientă în tratarea tulburărilor de somn acute şi cronice”, se arată în studiul publicat de cercetătorii conduşi de Chun-Fang Wang, un specialist din cadrul departamentului de chirurgie cardiovasculară al spitalului Pingjin din Tianjin.

Somnul te ajută să slăbești
Somnul te ajută să slăbești

„Muzica este o metodă sigură, cu costuri reduse, ce ar putea fi folosită pentru a îmbunătăţi calitatea somnului în diferite populaţii, cu vîrste diferite şi care provin din culturi diferite”, concluzionează oamenii de ştiinţă.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au identificat 127 de studii ştiinţifice ce efectuau cercetări asupra muzicii şi asupra efectului pe care aceasta o are asupra somnului. În cele din urmă, cercetătorii s-au concentrat asupra a 10 studii care îndeplineau toate criteriile elaborate de oamenii de ştiinţă: toate foloseau un design randomizat, foloseau participanţi cu vîrste mai mari de 18 ani şi implicau ascultarea muzicii.

Cele 10 studii – trei din SUA, două din Taiwan şi cîte unul din Italia, Austria, Ungaria, Coreea de Sud şi Hong Kong – cuprindeau o gamă largă de participanţi, printre care studenţi, persoane cazate la un centru pentru femei abuzate şi pacienţi care trecuseră printr-o operaţie majoră. Terapia cu muzică a durat de la o zi pînă la patru săptămîni.

50 de motive să te trezeşti la 5 dimineața
50 de motive să te trezeşti la 5 dimineața

În ciuda acestor diferenţe, rezultatele erau uluitor de consecvente: terapia cu muzică îmbunătăţea calitatea somnului atît în cazul persoanelor ce sufereau de tulburări de somn acute, cît şi în cazul celor ce sufereau de tulburări de somn cronice. Rezultatele erau similare în cazul persoanelor de vîrste diferite şi în cazul persoanelor care trăiau în zone diferite ale planetei. De asemenea, rezultatele erau pozitive atît în cazul persoanelor care relatau singure calitatea somnului, cît şi în cazul celor care erau studiate cu ajutorul unei polisomnograme.

Singurele excepţii înregistrate de cercetători erau în cazul pacienţilor cu tulburări de somn cronice care efectuaseră terapii pe termen scurt (ce durau mai puţin de trei săptămîni). Cercetătorii cred că acest rezultat se datorează faptului că terapia dura prea puţin pentru a-i ajuta pe aceşti pacienţi.

În cazul unor studii efectuate în Asia, cercetătorii foloseau muzică tradiţională din culturile respective, pe cînd în SUA şi Europa cercetătorii foloseau muzică clasică. În toate cazurile, muzica folosită „prezenta un tempo de 60-80 de bătăi pe minut, un ritm lent şi stabil, tonuri joase şi melodii relaxante şi liniştitoare”, scriu cercetătorii în studiul publicat în International Journal of Nursing Studies.

5 sfaturi pentru un somn liniștit
5 sfaturi pentru un somn liniștit

De ce funcţionează această terapie împotriva insomniei? „Mecanismele nu sînt înţelese pe deplin”, recunosc cercetătorii. Specialiştii adaugă că „muzica acţionează asupra sistemului nervos central, mai ales asupra acelor părţi mai străvechi ale creierului, cum este sistemul limbic”. De asemenea, oamenii de ştiinţă afirmă că anumite dovezi sugerează că muzica poate afecta nivelulul opioizilor şi al oxitocinei din creier.

Aşadar, concluzia cercetătorilor este una încurajatoare: muzica, în condiţiile potrivite, poate fi o alternativă fără efecte secundare la pilulele de somn. Cu alte cuvinte, dacă număraţi oi pentru a adormi, ar putea să vă ajute dacă veţi face acest lucru pe un ritm liniştitor, de 60-80 de bătăi pe minut.

 

Sursa: moldovenii.md