Wasabi – condiment exotic cu beneficii importante pentru sănătate

/ Vizionări: 10260

Растение васаби

Bucatarii niponi si expertii culinari cunosc de multa vreme beneficiile wasabi-ului asupra sanatatii. Cea mai comuna utilizare pentru Wasabi este de obicei sub forma de pasta care se serveste adesea cu sushi, sashimi si alte mancaruri.

In mod traditional, Wasabi a fost folosit drept stimulator al apetitului si adjuvant in digestie. In Japonia antica, aceasta radacina era folosita pentru calitatile ei puternic antiseptice, iar astazi este recunoscuta datorita continutului ridicat de vitamina C. Pentru a pregati wasabi, trebuie sa il amestecati cu destula apa pâna devine o pasta cu o consistenta similara untului de arahide. Apoi lasati pasta in repaus timp de 10 minute, pentru a permite savorii si aromei sa se dezvolte. Daca ati vazut vreodata cum este servit wasabi intr-un restaurant japonez, veti observa ca in general o cantitate de marimea unei lingurite este suficienta.

5 alimente care omoară natural celulele canceroase din corp
5 alimente care omoară natural celulele canceroase din corp

In afara de utilizarea wasabi-ului drept condiment pentru sushi sau folosit ca ingredient pentru rulourile cu sushi, acesta poate fi servit alaturi de alge, diferite radacinoase sau poate fi integrat in sosurile pentru salate. Exista multe conceptii gresite despre wasabi. De exemplu, wasabi-ul nu este direct responsabil pentru curatarea sinusurilor si pentru desfundarea cailor aeriene. De fapt, efectul este exact opus. In orice caz, exista cateva lucruri despre wasabi care sunt de ajutor si care va vor surprinde.

Efect antimicrobian

Este posibil ca wasabi sa fi fost folosit ca o metoda de a da savoare sushi-ului sau altor produse crude tocmai datorita efectului natural antimicrobian. Agentii antimicrobieni sunt responsabili pentru distrugerea bacteriilor. Potenta acestor agenti din wasabi este destul de mare, efectul bactericid fiind obtinut prin simplul contact direct dintre produs si wasabi. Desigur aceasta radacina nu este infailibila, asa ca singura metoda prin care va puteti asigura ca ati distrus toti microbii este sa gatiti preparatele proaspete.

Efect antiinflamator

Cum influenţează mîncarea inteligenţa copiilor
Cum influenţează mîncarea inteligenţa copiilor

Desi wasabi-ul este cunoscut de fapt drept un agent inflamator al cailor aeriene superioare, ce poate provoca prin contact repetat congestia mucoaselor, asupra altor parti ale corpului are un puternic efect antiinflamator. Acest lucru este benefic organismului tau, deoarece poate ajuta la reducerea infectiilor, durerilor, leziunilor si a altor afectiuni inflamatorii arce iti pot slabi organismul.

Efecte anticancerigene

Wasabi-ul face parte din aceeasi categorie de legume precum broccoli si varza, care contin anumiti compusi chimici ce ajuta la imbunatatirea si conservarea sanatatii ficatului. Acesti compusi ajuta ficatul sa neutralizeze mai eficient anumite substante potential toxice din organism. Aceste substante pot duce la mutatii celulare, iar in cele din urma pot contribui la formarea cancerurilor. Din acest motiv, folosirea wasabi-ului pentru a condimenta anumite feluri de mâncare, poate scadea riscul de dezvoltare a anumitor tipuri de cancer pe masura ce inaintezi in varsta.

Toate aceste beneficii pentru sanatate se regasesc in pasta de wasabi. Este important insa sa fiti siguri ca wasabi-ul pe care il mancati la restaurant sau cel pe care in cumparati din comert este adevarat (Wasabia Japonica). Deoarece in foarte multe cazuri, restaurantele sau producatorii pastei de wasabi folosesc o reteta contrafacuta (mustar, hrean si coloranti alimentari) pentru a produce un substitut al wasabi-ului. Acest inlocuitor nu ofera beneficiile nutritionale si cele legate de sanatate precum wasabi-ul autentic. Daca vreti sa aveti parte de aceste beneficii, asigurati-va ca ce puneti in farfurie este autentic!

 

Sursa: ecuisine.ro