12 curiozități despre nuci
Patria nucului este Asia mică și cea centrală. Nucul mai este numit „sărbătoarea creierului” și ”hrană pentru minte”. Dar și forma lui seamănă cu creierul uman.
Vă propunem să aflați cele mai interesante fapte despre nuci.
1. În Caucaz, nucul este considerat drept un copac sfînt. Acolo puteți găsi copaci de peste 400 de ani.
2. Doar 400 g de nuci pot satisface necesitatea zilnică de hrană, asigurînd toate elementele și vitaminele necesare.
3. În practică, specialiștii recomandă limitarea la 100 g de nuci pe zi. În cazul consumului nelimitat al acestui aliment concentrat (peste 500 g pe zi) este posibilă inflamarea amigdalitelor, erupții în gură, spasme ale vaselor și dureri de cap.
4. Din coaja arsă de nuci se fabrică cărbune activat de calitate superioară.
5. Datorită conținutului sporit de magneziu, nucile posedă proprietăți calmante și puțin sedative. 2-3 nuci mîncate cu miere, vor înlătura spasmele vaselor creierului. Nucile reduc tensiunea arterială.
6. Proteinele din nucă este echivalentă cu proteinele din lapte și carne, însă se asimilează cu mult mai ușor, datorită lizinei. Totodată, la asimilarea proteinei vegetale în organism nu se elimină acidul uric, prin urmare nu se depun săruri.
7. Efectul benefic al nucilor va fi atins doar la mestecarea îndelungată a miezului. Doar din miezul mărunțit organismul poate primi toate substanțele nutritive.
8. Locuitorii Asiei Centrale sînt convinși că nucul nu înflorește niciodată. În acest sens, ei au și o zicătoare: „Să moară cel care va vedea floarea nucului”.
9. Un nuc matur și sănătos poate oferi pe an pînă la 300 kg de nuci.
10. 100 g de nuci sînt echivalente cu 300 g de pîine de grîu, 700 g de cartof sau un litru de lapte de vaci integral.
11. Există 21 de tipuri de nuci, cel mai cunoscut fiind Juglans regia.
12. Cînd miezul se află în starea de coacere medie, o nucă cu greutatea de 15 g conține aproape 100 mg de vitamina C, ceea ce constituie 2 norme pe zi pentru o persoană matură.
Sursa: rus-health.info