5 citrice ciudate care se pot folosi în mâncare
Portocala nu este nici singurul si nici cel mai important fruct din familia citricelor pentru alimentatie, chiar daca este cel mai popular. Astazi, circulatia produselor exotice in lume nu mai cunoaste conditionarile de acum 100 de ani, iar asta face ca sa gasim in magazine fructe despre care nici nu stiam ca exista. De cele mai multe ori, oamenii sunt reticenti nu din cauza pretului, ci pentru ca nu stiu exact la ce sa se astepte in privinta gustului si cum sa le consume.
Clementina – aceasta dulce varietate de mandarina fara seminte, inrudita si cu tangerine, contine 48.800 mg de vitamina C, o.600 mg de niacin si 0.200 g de tocoferol. In 100 g de clementine se mai gasesc 177 mg potasiu, 30 mg calciu si 21 mg fosfor. Poate fi folosita cu incredere in scopul de a da gust salatelor.
Citrus Lime – numit de specialisti Citrus australasica, dupa continentul de origine, acest fruct cu forma alungita a dobandit in popor o denumire mult mai plastica: “caviarul citricelor”, pentru aspectul pulpei sale. Miezul de Citrus Lime este folosit adesea ca garnitura.
Kumquat – fructul de Kumquat a fost parca lasat intentionat de natura ca sa fie consumat intreg si dintr-o singura muscatura. Interiorul are gust amar, in vreme ce coaja este surprinzator de dulce. Aceasta din urma poate fi intrebuintata la gemuri si splacinte.
Tangelo – este un hibrid rezultat din incrucisarea mandarinei cu pomelo sau grepfruit. Daca elementele constitutive va par gustoase, atunci si tangelo trebuie sa fie pe gustul vostru. Tangelo este mai mare decat mandarina, suculent, si nu are gustul amar specific grepfruitului.
Yuzu – dupa cum indica si numele, Yuzu este un frunct provenit din Orientul Indepartat, destul de rar intalnit la noi. Este folosit de obicei ca ingredient in sosul japonez ponzu. Coaja rasa de Yuzu este buna in aluatul de clatite si pesto.
Sursa: gradinamea.ro