ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

A fost descoperită reacţia timpului la sunetul autostrăziiA fost descoperită reacţia timpului la sunetul autostrăzii


Zgomotul constant şi poluarea aerului sunt două probleme majore pentru persoane care locuiesc şi lucrează în apropierea autostrăzilor mari.

Vântul şi temperatura aerului pot muta zgomotul autostrăzii cu multe benzi la o distanţă decentă de la magistrala înseşi, au identificat cercetătorii din Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii.

Nick Ovenden de la University College din Londra, împreună cu omologii săi din Arizona, a decis să afle de ce locuitorii statului,  domiciliaţi la o distanţă de mai puţin de un kilometru, se plâng de sunete puternice de la autostradă în orele de dimineaţă şi la asfinţit.

Savanţii au colectat şi au analizat informaţii privind nivelul de zgomot, temperatura aerului şi viteza vântului până la o altitudine de 300 de metri deasupra suprafeţei, au modelat comportamentul posibil al undelor sonore şi au prezentat concluziile lor la o reuniune de o comunitate acustică ale Americii (Acoustical Society of America).

S-a constatat că, în anumite condiţii, sunetul de la trafic, venind drept în sus, este refractat la frontieră cu aerul cald şi rece, astfel acesta se întoarce  înapoi la pământ. Se întâmplă acest lucru doar în dimineaţa şi seara. Iar după amiază suprafaţa adiacentă, încălzită la soare, plus aerul mai rece deasupra ei, din contra, permit undelor sonore să meargă în cer.
Într-un mod similar asupra redirecţionării impactului zgomotului influenţează şi vântul lateral. Discovery compară acest fenomen cu o prismă, care reflectă razele de lumină din unghiuri diferite. Datorită condiţiilor meteorologice, zgomotul poate ocoli garduri izolatoare construite de-a lungul multor autostrăzi.

Nu e ceva neobişnuit şi incredibil în drumurile din Arizona,  prin urmare fenomenele similare pot fi observate şi în alte părţi ale lumii.

În acest sens, oamenii de ştiinţă au observat ca inginerii din întreaga lume la proiectarea drumurilor ar trebui să ia în considerare şi condiţiile meteorologice locale. Nivelul total de zgomot poate fi micşorat prin reducerea zumzetului motorului de maşini, crearea unei acoperiri corespunzătoare pentru drumuri şi instalarea sistemelor active de reducere a zgomotului.

 

Autor: Julia Rudâi, 25 mai 2011

Sursa: membrana.ru

Marţi, 21 iunie 2011
Vizualizări: 1564

Citiţi de asemenea

Și Pascal, și Pușkin, și Lomonosov, și Mendeleev.Dar o oarecale Lenocika de șaptesprezece ani spune: "Mă cam îndoiesc că...
47
Rezultatele sînt uimitoare!Astăzi, adesea consumăm alimente dăunătoare, prelucrate, precum și numeroase băuturi dulci și...
82
Legumele prezentate în acest articol sînt din ce în ce mai puțin prezente pe mese în zilele noastre. Dar în zadar, pen...
335
Fiecare are nevoie de momente pentru relaxare și detașare de rutina zilnică. Pentru realizarea acestui lucru, fiecare op...
192