A fost dezvoltat un nou mecanism de orientare automata a panourilor solare
După cum ştiţi, la unghiurile de înclinare a celulelor solare non-optime, scade eficienţa lor. Astfel, la latitudinea Moscovei panoul solar fix, situat orizontal, va genera în medie pe an cu 28-30 % de energie mai puţin decît elementele fotovoltaice instalate pe panoul orientat la soare, în mod automat. Dar, acest panou nu doar consumă energie în fiecare zi, de dimineaţă pînă seara, adaptînd poziţia sa: el, de asemenea, face construcţia bateriei mai complicată şi mai costisitoare.
Compania taiwaneză cu capital venture, CN-J Technology, în mare parte a rezolvat această problemă, dezvoltînd o nouă metodă de orientare a panourilor solare la un unghi optim faţă de radiaţia solară.
La două capete opuse ale panoului solar sunt suspendaţi doi cilindri negri cu lichid fluorocarbon; în acelaşi timp aceştia sunt conectaţi la un tub cu două supape de oprire, cîte una la fiecare capăt. Atunci cînd lumina soarelui cade pe panou, iar el nu este orientat sub un unghi drept la soare, unul dintre cilindri, primeşte mai multă căldură decît celălalt. Presiunea lichidului fluorocarbon în el este mult mai mare decît în celălalt cilindru. De asemenea, creşte şi temperatura la care reacţionează un mic senzor de temperatură şi trimite un semnal supapei de aspiraţie. În conductă, între cilindrii este instalat un piston (asupra căruia după o deschidere a supapei presează gazele), care pune în mişcare panoul cu celule solare, înclinându-l într-o parte opusă de cilindrul încălzit.
Acelaşi lucru se întâmplă şi atunci cînd înclinaţia soarelui se schimbă pe partea opusă: sistemul ajustează în mod automat poziţia panoului, în principal datorită radiaţiei solarei, aproape fără a consuma energie.
Cartuşul lateral este detaşabil, acest lucru permite să înlocuiţi rapid cilindrul, fără a demonta sau dezactiva panoul fotovoltaic. (Fotografii CN-J Technology.)
Deşi senzorul electronic necesită o anumită alimentaţie cu energie, cantităţile ei sunt incomparabile cu cele care sunt folosite pentru a întoarce panoul cu ajutorul unui dispozitiv de acţionare electrică sau hidraulică. Sistemul este de asemenea, mai ieftin decît o combinaţie a unui motor electric cu un dispozitiv de acţionare urmărit (servo-dispozitiv) şi în conformitate cu dezvoltatorii, va avea o resursă mult mai mare datorită sarcinilor treptate. În cele din urmă, dacă va fi necesară o întreţinere tehnică sau reparaţii (la deteriorarea mecanică a pereţilor cilindrului sau la scurgerea lichidului fluorocarbon) cilindrii se îndepărtează uşor, fără a opri funcţionarea panoului fotovoltaic.
Sursa: eco-domishko.blogspot.com