ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

A fost elaborat cel mai eficient și durabil înveliș pentru drum

În loc de asfalt - plastic procesat. Plasticul procesat nu dezvoltă industria petrochimică. În același timp, plasticul a poluat întreaga planetă și utilizarea lui secundară este foarte avantajoasă pentru pămînt. Dar s-a dovedit că drumurile din plastic sînt și mai calitative.

Acest tip nou de asfalt atrage tot mai multă atenție din partea investitorilor, inclusiv a miliardarului Richard Branson. Plasticul procesat este utilizat în construcții tot mai larg, din el se fabrică învelișuri pentru drumuri, cărămidă și chiar faianță. Unul dintre cele mai proaspete exemple a venit de la trei întreprinzători din Marea Britanie. Este vorba despre un asfalt de calitate superioară, mai ieftin, deoarece sînt utilizate deșeuri din plastic, iar însăși învelișul este de 10 ori mai durabil decît asfaltul obișnuit.

Am urmărit nașterea drumurilor solare ale viitorului și chiar revenirea la drumurile din caldarîm, dar acum a apărut un noi actor pentru învelișurile drumurilor – plasticul procesat. Inginerul britanic Toby McCartney a elaborat un proces inovativ ce permite înlocuirea unei părți mari de petrol, baza bitumului în asfalt, cu granule mici de plastic, fabricate din sticle procesate.

„Rezultatul acestei inovații a devenit un înveliș cu 60 la sută mai ieftin decît producția tradițională, de 10 ori mai rezistent și cu mult mai bun pentru mediul ambiant”, afirmă autorul proiectului MacRebur Toby McCarntey.

McCartney a elaborat pentru prima dată ideea după ce s-a săturat să plombeze gropile din drumul de lîngă casă. O situație cunoscută, nu-i așa? El a lucrat în India și a văzut cum oamenii umpleau gropile cu deșeuri din plastic și îl topeau chiar pe loc. Drumuri similare sînt făcute din 90% din pămînt și nisip și 10 la sută de bitum. Produsul MacRebur, în esență, umple bitumul cu deșeuri din plastic procesate, de aceea ele sînt mai rezistente și conțin mai puține produse petroliere.

Pentru elaborarea învelișului din plastic a fost nevoie de 18 luni de testare.

Astfel, frații McCartney și-au trasat propriul drum, utilizînd umplutura din plastic în comitatul englez Cambria, iar drumul deja a fost dat în exploatare.

În februarie, băieții au colectat 1,3 milioane de lire sterline pe platforma Seedrs ceea ce a constituit dublu față de suma solicitată. Acest fapt denotă interesul unor față de asemenea proiecte și e foarte probabil că un start up similar va apăra și la noi pentru a soluționa problema gropilor.

 

Sursa: rodovid.me

Citiţi de asemenea

«Noua paradigmă științifică: modele posibile ale viitorului Rusiei și a lumii globale» - așa se numește studiul efectuat...
44
Nadejda Mazurova, doctor în psihologie, despre influența desenelor animate asupra psihicului copiilorDe ce astăzi copiii...
171
Dacă nu ați auzit niciodată cuvîntul "Dolmen", atunci probabil că veți întreba: "Ce este aceasta?”Dolmenele sînt una d...
153
Natura a înzestrat cu o încredibilă longevitate baobabul african - se cunosc exemplare, a căror vîrstă este mai mare de ...
178