ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

A fost inventată o maşină care «se ascunde» în timp
 

 

Fizicienii americani finanţaţi de Pentagon au anunţat, miercuri, că au conceput un sistem de "invizibilitate temporală", care are capacitatea de a face ca un eveniment să devină complet nedetectabil timp de o fracţiune de secundă, informează AFP. Acest dispozitiv experimental este inspirat din cercetările efectuate pentru realizarea celebrei "pelerine a invizibilităţii", promovată de filmele din seria "Harry Potter". Însă, în loc să încerce să mascheze un obiect în spaţiu, ea îl ascunde în timp, potrivit unui studiu publicat în revista britanică Nature.

Dispozitivul fizicienilor americani foloseşte proprietăţile spectrului luminos vizibil şi faptul că diversele culori care îl compun se deplasează cu viteze uşor diferite. La final, se obţine un fel de "decalaj temporal" între raza roşie şi cea albastră care "călătoresc" prin fibra optică.

Este vorba de o diferenţă minusculă, de doar 50 picosecunde, dar suficientă pentru a intercala o descărcare a unei raze laser cu o frecvenţă diferită de lumina care trece prin fibra optică.

Procedeul seamănă cu trecerea la nivel cu calea ferată, au declarat Robert Boyd şi Zhimin Shi de la Universitatea Rochester din New York. Atunci cînd trece un tren, maşinile se opresc în faţa barierei, generînd astfel "o gaură" în fluxul ce reprezintă traficul auto. După trecerea trenului, maşinile accelerează, pînă le prind din urmă pe celelalte. Pentru un observator exterior, fluxul circulaţiei pare absolut normal şi nu există nicio dovadă a trecerii trenului prin intersecţie.

Testele efectuate sînt finanţate în parte de o agenţie din Ministerul Apărării american, specializată în punerea la punct a tehnologiilor futuriste, care par că ţin de domeniul science-fiction, şi care vor putea fi utilizate în scopuri militare. Această agenţie a pus la punct în anii 1960 un sistem de transmisie de date între computere, punînd astfel bazele unui sistem care urma să devină ulterior reţeaua de internet actuală.

 

 

Sursa: moldovenii.md

 

Luni, 09 ianuarie 2012
Vizualizări: 1993

Citiţi de asemenea

    Un an fără pantaloni: anul de minuni și experiențe noi!   Un an în urmă am aruncat ultimii...
8644
Principala caracteristică a pădurii, au aflat cercetatorii, au fost copacii vechi din specia Eospermatopteris și Archaeo...
100
Anume așa – o cremă magică,  de casă propune o femeie de 57 de ani să fie numită crema de întinerire, rețeta căre...
283