ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

A fost propusă o nouă metodă de determinare a formei Pămîntului 


 

 

Pămîntul este un geoid, adică nu are chiar forma sferică pe care o vedem în toate fotografiile, căci este un corp cu suprafața neregulată. Cu ajutorul sateliților, putem măsura cu precizie relativă adîncimea depresiunilor și dealurilor. De fapt, acest lucru este deja în curs de desfășurare. Și este foarte interesant, în practică, deoarece, în acele puncte ale geoidului, unde gravitația este mai puternică, aproape de suprafață se află depozite de substanțe neobișnuit de grele sau foarte ușoare.

 

Dar pentru a calcula totul corect cu ajutorul sateliților, instrumentele lor de măsură necesită calibrare frecventă. Iar prelucrarea datelor necesită o putere de calcul uriașă.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Zurich (Elveția), condusă de Ruxandra Bondărescu a propus o metodă mai simplă și precisă pentru determinarea formei geoidului și anomaliilor gravitaționale cu un singur tip de instrument. Cu toate acestea, utilizarea instrumentelor trebuie complementată cu teoria relativității.

După cum ne amintim cu toții aceasta susține că timpul curge mai repede deasupra nivelului mării și mai încet - sub acesta (din cauza gravitației mai mari). Potrivit unei simulări, ceasurile atomice existente sînt pe deplin capabile să stabilească înălțimea deasupra nivelului mării, precum și mari zăcăminte de minerale. Sistemul de măsurare de acest tip ar trebui să fie compus din două ceasuri atomice conectate prin cablu de fibra optica. În același timp, rata de curgere pentru fiecare ceas se măsoară și se compară una cu cealaltă. Se estimează că un astfel de sistem trebuie să fie nu numai mult mai ușor, dar, de asemenea, mai precis decît observările prin satelit considerate astăzi cele mai eficiente în acest sens.

În viitor, autorii subliniază în mod întemeiat, ne putem aștepta la o creștere substanțială a preciziei ceasurilor atomice și capacității lor de a detecta zăcămintele minerale.

Studiul a fost publicat în Geophysical Journal International.

 

 

Sursa: moldovenii.md

 

Miercuri, 17 octombrie 2012
Vizualizări: 2126

Citiţi de asemenea

Nu se știe cum animalul a ajuns atît de departe de apă.Foca  nu avea un comportament agresiv, dar a intrat în panic...
66
Bolile oncologice sînt rezultatul acidificării organismului și sînt tratate ca toate bolile fungice, prin alcalinizare...
88
Marca de îmbrăcăminte Dich din Sankt Petersburg a hotărît să facă nasturi din cutii de aluminiu.Pentru primul lot a fost...
72
Ce-i unește pe Arnold Schwarzenegger, Jennifer Aniston, Chris Evans, Charlize Theron și alți actori?Toți au luat cîte un...
177