A fost stabilită întreconexiunea între plancton şi uragane!?
A fost stabilită întreconexiunea între plancton şi uragane!?
Concentraţia clorofilei fitoplanctonului în apele oceanelor lumii într-o imagine din spaţiu.
Culoarea Oceanului Mondial, determinată de pigmentul fitoplanctonului - clorofilă, poate indica riscul apariţiei uraganelor într-unul sau alt colţ al Pământului. Acest lucru este demonstrat prin studiile lui Anand Gnanadesikan, cercetător din Laboratorul hidrodinamicii geofizice al Serviciului Naţional al Oceanelor şi Atmosferei.
Modelarea, efectuată într-o regiune din partea de Nord al Oceanul Pacific, a arătat că reducerea cantităţii planctonului duce la o scădere a frecvenţei uraganelor cu 70%.
Mecanismul acestui fenomen constituie următoarele. În apele oceanelor, bogate în plancton, razele soarelui încălzesc mai puternic stratul superficial al apei, ceea ce măreşte riscul apariţiei uraganelor. În schimb, în absenţa fitoplanctonului razele soarelui pătrund în straturile profunde ale oceanelor. Ca urmare, apele de suprafaţă mai reci dau mai puţină energie maselor de aer. Modificări în circulaţia aerului, însoţite de creşterea maselor de aer uscate, împiedică apariţia uraganelor.
P.S. Încălzirea apelelor oceanice au condus la faptul că, în ultimii 60 de ani, biomasa fitoplanctonului a scăzut cu 40%, fapt, care ar părea să ducă la o scădere a incidenţei uraganelor. Cu toate acestea, rapoartele de ştiri în ultimii ani sugerează altceva.
Poate este de vină eutrofizarea (Eutrofizarea este definită drept: „îmbogăţirea apei în nutrienţi, în special, prin compuşii din azot şi fosfor care provoacă proliferarea rapidă a algelor şi a planctonului – trad.) apelor de coastă? Harta "zonelor moarte" ale oceanelor lumii, arată clar că coasta Golfului Mexic şi Coasta de Est a SUA reprezintă o "zonă moarta". Anume aici în ultimii ani s-au produs furtuni intense.