ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Aceşti castraveţi …neobişnuiţi 


 

 

Ei au fost cultivaţi de egipteni, greci şi romani. Le cunoşteau în Europa medievală. Ei sunt adăugaţi în salata Olivier de fiecare gospodină modernă. Şi se pare că noi ştim totul despre castraveţi, însă selecţia continuă să facă magii cu această legumă crocantă, iar grădinarii sunt tot mai interesaţi de seminţele lianei exotice, deoarece unele rude de peste mări ale dovleacului pot destul de bine prinde rădăcini şi în ţara noastră. Vă prezentăm şase soiuri de castraveţi neobişnuiţi din întreaga lume!

 

Castravete de soiul „Sare şi Piper” (Salt and Pepper)

 

Эти незнакомые… огурцы 

 

Agronomii Jason Kavatorta şi Molly Yang de la Universitatea Cornell (Cornell University, New York), din cel mai obişnuit castravete au obţinut un nou soi de delicatese, al cărui gust gastronomic a fost apreciat în unanimitate de gurmanzii cu nota „cinci +”.

 

Эти незнакомые… огурцы 

 

Capodopera leguminoasă a fost numită ciudat datorită aspectului exterior: coaja nu este verde şi aproape la fel de albă ca sarea. În plus, castravete este acoperit cu puncte negre, care arată ca piper negru. Avantajele noului soi: acesta este nepretenţios în tehnologia agricolă, rezistent la făinare şi alte dăunători.

 

Castravete-lămâie sau "Măr de Cristal” (Crystal apple)

 

Эти незнакомые… огурцы 

 

Atunci când aceşti castraveţi ciudaţi se coc, după culoare şi formă ei devin similare cu lămâi. Cu toate acestea, gustul lor este ordinar – castraveţii crocanţi, dulci şi aromaţi, sunt ideali pentru conserve. De la fiecare plantă care rodeşte până la îngheţuri, puteţi colecta până la 10 kg de lămâi vesele. Seminţele sunt disponibile în magazinele din Europa de Vest sau prin intermediul internetului - din fericire, soiul nu este un hibrid, astfel încât în anul următor, grădinarul va fi aprovizionat cu propriile seminţe.

 

Castravete Antillean - Kevan (Cucumis metulifer)

 

Эти незнакомые… огурцы 

 

Alte nume ale castravetelui din Noua Zeelandă - pepene galben cu coarne, anguriya. Fructul galben-portocaliu, cu multe coarne a fost poreclit zemos pentru un gust plăcut şi răcoritor al miezului, care combină banane, castravete şi lămâie.

 

Эти незнакомые… огурцы 

 

Fructe frumoase sunt folosite în arta culinară, medicină şi chiar şi pentru decorarea încăperilor - de la compoziţii din plante la decoraţiuni de Crăciun.

 

Castravete roşu - Tladianta (Thladiantha dubia)

 

Эти незнакомые… огурцы 

 

Castraveţii de 5-6 centimetri sunt, de fapt, nişte dovleci alungiţi, au un gust de castravete cu miere, sunt folosiţi în salate, garnituri şi gemuri. Planta nu este pretenţioasă şi poate fi cultivată pe balcon sau loggia acoperită.

 

Эти незнакомые… огурцы 

 

Castravete roşu poate fi încrucişat cu zemos, dovleac şi castraveţii obişnuiţi pentru a obţine hibrizii ciudaţi de culoare neobişnuită.

 

Mini-castravete african - Melotriya (Melothria scabra)

 

Эти незнакомые… огурцы 

 

Melotriya cu asperităţi este o liană perenă din pădurile tropicale din Africa ecuatorială. Fructele mici şi verzi, cu un desen marmorat bine pronunţat, după gust reamintesc castraveţii obişnuiţi, care pot fi consumaţi proaspeţi sau conservaţi.

 

Эти незнакомые… огурцы 

 

În afară de fructe, planta produce tuberculi de o greutate de până la 400 de grame, care reamintesc tuberculii de cartofi dulci - aceştia sunt folosiţi în salate. Melotriya poate fi cultivată în zona medie din Rusia, însă tuberculii vor îngheţa în timpul iernii, astfel încât în condiţiile noastre planta este cultivată anual, prin răsad.

 

Castravete indian - Momordica (Momordica charantia)

 

Эти незнакомые… огурцы 

 

Imaginea acestei minuni este familiară tuturor - datorită desenelor stilizate, imprimate pe textile şi hârtie, etc. Liana de est din familia plantelor de dovleac este numită, de asemenea, zemos nebun sau para de balsam. Fructul lunguieţ de culoare portocalie, acoperit cu coşuri, conţine seminţe roşii, amintind la gust curmale coapte. Coaja este asemănătoare cu un dovleac cu amărăciune copt.

 

Эти незнакомые… огурцы 

 

Planta vicleană sugerează înseşi când a sosit timpul recoltei: atâta timp cât seminţele nu se coc pe deplin, tulpinile lianei înghimpe ca o urzică. Frumoasa încăpăţinată poate fi cultivată în sere, pe balcon şi chiar pe pervazul ferestrei - de ce să nu facem interiorul nostru delicios?

 

 

Sursa: facepla.net

 

ABONAȚI-VĂ
Duminică, 29 iulie 2012 15:35
Vizualizări: 13536

Citiţi de asemenea

În timpul nopții, deasupra Portugaliei a avut loc o explozie puternică. Acesta este asociată cu căderea unui meteorit, c...
18
Mahabalipuram se află la 60 km de Chennai, un mare oraș din sudul Indiei. În secolul al X-lea, locuitorii au părăsit bru...
398
Warangal - o așezare fortificată antică din India, fondată în jurul unui lac și al unei stânci, de parcă ar crește din e...
387
Mulți medici, vorbind despre acțiunea celulelor stem, menționează că, alături de efectul pozitiv asupra vindecării unu...
458