Acţiunea împotriva blănilor „Rămas bun, blana!”
Acţiunea împotriva blănilor „Rămas bun, blana!”
La mijlocul lunii ianuarie 2007 “Vita” a anunţat linia fierbinte pentru primirea produselor etic învechite din blană naturală şi piele. Ziua acţiunii nu a fost aleasă întâmplător: 12 februarie - prima zi a Săptămânii Albe, începutul petrecerii iernii, simbolizând reînnoirea naturii şi eliberarea de la totul vechi şi depăşit. La acţiune a venit Elena Kamburova, artista al Poporului din Rusia, şi a adus ultima sa haină neetică – paltonul din pielea argăsită, care a completat numărul hainelor “respinse”.
Linia telefonică fierbinte privind primirea blănurilor şi Acţiunea “Adio, blana!”
Cred că nici o acţiune privind protecţia animalelor nu a avut un asemenea succes uimitor la reprezentaţii mass-media, ca acţiunea din luna februarie “Adio, blana!” realizată de către “Vita”: 26 camere TV, fără a ţine cont de radio şi presa scrisă, au reflectat evenimentul din centrul Moscovei.
"Am pus sarcina: în mod subtil, elegant, fără emoţii şi agresiuni să micşorăm prestigiul de a purta blănuri, şi am obţinut-o!", - a spus preşedintele centrului "Vita" Irina Novojilov.
În centrul pieţei – o grămadă de paltoane din blană. Lenta de avertizare în jurul perimetrului protejează locul crimei. Un banner imens, "Adio, blana!", figurile veveriţelor, vulpilor, ratonilor, castorilor, lupilor şi ai alto animale în înălţimea umană, imagini tăiate ale cuşcăi unei ferme, precum şi a capcanei – astfel la 12 februarie în scuarul Novopuşkinsky a fost începută acţiunea unică “Adio, blana!”
Zeci de paltoane din blană, pălării, gulere şi alte produse din blana naturală şi piele sunt rezultatul liniei fierbinte - pentru a primi "lucruri etic învechite", abandonate de proprietarii lor din motive de compasiune pentru animale,- anunţate de către centrul "Vita" la mijlocul lunii ianuarie. Ziua acţiunii a fost aleasă în mod intenţionat: 12 februarie - prima zi a Săptămînii albe - începutul petrececilor de rămas bun de la iarnă, simbolizând reînnoirea naturii şi eliberarea de la totul vechi şi depăşit.
Mulţi dintre proprietarii hainelor “respinse” la cererea centrului "Vita" au luat parte la acţiune, pentru a vorbi la microfon despre motivele refuzului său. Mitingul a fost susţinut de artista poporului din Rusia, cântareaţa Elena Kamburova, recent decorată la Kremlin cu Ordinul de prietenie, câştigătoarea Premiului Mare al festivalului din Soci “5 stele” în anul 2005, trupa “Sţenacardia”, jurnalistul şi scriitorul Irina Ozernaia. Elena Kamburova a adus la acţiune ultimul său lucru, lipsit de etică –palton din pielea argăţită, care a completat numărul de haine “respinse”. “Vita” exprimă o recunoştinţă mare oamenilor de cultură, care, în mod deschis, au condamnat tradiţia brutală şi au devenit, de fapt, "pionierii" mişcării antiblană a ţării, pe care întotdeauna au considerat-o a fi marea putere, unde lumea este obişnuită să poartă blănuri.
10 canale TV au inclus în subiectul lor imagini documentare privind capcane şi ferme pentru creşterea animalelor cu blănuri scumpe. Este interesant, că chiar şi subiectele ironice au adus noi fani ai ideilor noastre. Din zeci de tele-şi de radio emisiuni din întreaga lume, “Vita” a rămas cel mai mult încântată de eterul din Londra, al prezentatorului radio bine cunoscut Seva Novgorodţev (BBC), în care acesta şi-a exprimat sprijinul pentru toţi ruşii. Au provocat mirare doar ziarul The Guardian, predispus sceptic faţă de acţiunea împotriva blănurilor din Rusia, şi, probabil, din aces motiv, a şters aproape toate argumentele grupului pentru drepturile animalelor, precum şi ziarul Washington Times, care a atribuit artista poporului din Rusia la o celebritate "de categoria a doua”.
Traducere articolului