ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Activiştii au obţinut interzicerea coridei
 

 

De la 1 ianuarie anul curent, pe teritoriul Cataloniei spaniole şi Insulelor Canare a intrat în vigoare interzicerea coridei tradiţionale, care a fost aprobată de către Parlamentul regional pe 28 iulie 2010. Spectacolul feroce îşi pierde popularitatea în mare parte datorită activităţii mişcărilor internaţionale pentru drepturile animalelor.

Şi acesta este doar începutul: se aşteaptă închiderea arenei celebre "Monumental" din Barcelona, unde pe 25 septembrie anul trecut a avut loc ultima luptă cu taurii. Showul s-a încheiat cu o încăierare furioasă dintre fanii coridei şi apărătorii animalelor. Probabil că în urma Cataloniei o astfel de interdicţie va fi introdusă şi în alte provincii spaniole, deoarece corida reuneşte nu mai mult de o treime din populaţie, luptele cu taurii se bucură de cea mai mare popularitate printre turişti. O jumătate din populaţie este împotriva coridei, această dezbinare a devenit deja o tradiţie spaniolă nouă.

 

Activiştii au obţinut interzicerea coridei 

 

O mişcare pe scară largă pentru interzicerea organizării coridei în Spania, a apărut în secolul XX: ea a reunit oamenii cărora nu a fost pe plac această "sărbătoare naţională" nesănătoasă. Activiştii au susţinut opinia lor, prin diferite argumente - de la tratarea inumană a animalelor pînă la distrugerea imaginii Spaniei ca o ţară civilizată şi dezvoltată. În plus, în stat funcţionează legea privind cruzimea faţă de animale, care într-un fel absurd să nu ia în considerare corida înseşi. Activiştii subliniază că există multe ale ocupaţii în care nu este nevoie de violenţă şi cruzime faţă de animalele condamnate, sau din pasiune să se rişte propria sănătate şi viaţă. Nivelul ridicat de traumatism şi morbiditate nu este tipic numai pentru oameni, ci şi pentru caii lor.

 

Activiştii au obţinut interzicerea coridei 

 

În ultimul deceniu s-au petrecut mai multe schimbări pozitive, care au deschis calea pentru reforma actuală. În 1998, Comunitatea Europeană a condamnat corida, lipsind-o de statutul unui eveniment cultural. În 2007, canalul central de televiziune spaniolă TVE a renunţat să difuzeze corida. Potrivit reprezentanţilor canalului, demonstrarea scenelor de violenţă la audienţă de minori contravine politicii lor. În 2004, Barcelona a fost neoficial declarată oraş liber de corida – această măsură a primit un răspuns pozitiv în rîndul naţionaliştilor din Catalonia, dar încă cîţiva ani, din cauza lipsei de bază legislativă, luptele cu taurii au avut loc aici în mod regulat.

 

Activiştii au obţinut interzicerea coridei 

 

O mare contribuţie în lupta cu tradiţiile primitive în Spania, create de vechii iberi şi greci cu mult timp înaintea erei noastre, au adus acţiunile întreprinse în ajunul marilor sărbători de organizaţii PETA, AnimaNaturalis şi organizaţia locală de protecţie a animalelor Prou. Activiştii, prin toate mijloacele, au încercat să atragă atenţia celor din jur pentru a protesta împotriva desfăşurării coridei, precum şi au colectat zeci de mii de semnături ai adversarilor sacrificării animalelor lipsite de sens. Apărătorii animalelor au obţinut interzicerea la organizarea luptelor cu taurii în Rusia, în perioada 2001-2002. Centrul pentru Protecţia Drepturilor Animalelor Vita a instituit un comitet special de coordonare, care a trimis proteste autorităţilor şi în mass-media, asupra cărora au efectuat deja presiuni organizaţii internaţionale de activişti pentru drepturile animalelor.

 

Activiştii au obţinut interzicerea coridei 

 

În prezent, activiştii verzi nu au rămas fără de lucru: luptele cu taurii sunt organizate nu doar în Spania, dar şi în Franţa, Mexic, Columbia, Peru, Ecuador, Venezuela, Panama, Bolivia şi Cuba. Dar se pare că carul s-a urnit din loc , şi interdicţia completă a coridei este doar o chestiune de timp. Iar spaniolii întotdeauna pot să se distreze altcumva - există paraşutism, diferite curse, caiace şi, bineînţeles, fotbal.

 

 

Sursa: facepla.net

 

Duminică, 22 ianuarie 2012
Vizualizări: 2923

Citiţi de asemenea

Nadejda Mazurova, doctor în psihologie, despre influența desenelor animate asupra psihicului copiilorDe ce astăzi copiii...
88
Dacă nu ați auzit niciodată cuvîntul "Dolmen", atunci probabil că veți întreba: "Ce este aceasta?”Dolmenele sînt una d...
77
Natura a înzestrat cu o încredibilă longevitate baobabul african - se cunosc exemplare, a căror vîrstă este mai mare de ...
91
Știm cu toții că în Japonia sînt unele dintre cele mai avansate tehnologii din lume, dar japonezii au mers departe nu nu...
324