ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Adevărul despre lupi (Articol cu multe fotografii)

Ce oamenii cunosc despre lupi? Că sunt feroce şi periculoşi, trădători şi insidioşi. Că ar trebui să fie exterminaţi. Astfel cred despre lupi, acei care nu-i ştiu. De fapt, lupii atacă rareori oameni. Ca toţi prădătorii, vînează, ca să se hrănească şi trăiesc viaţa lor, încercînd să stea departe de oameni. Vă sugerez să ridicăm vălul secretului şi să ne cufundăm în lumea misterioasă - lumea Lupului.

Lupii trăiesc pe Pămînt pentru mai mult de un milion de ani. Ei trag originea de la animale de pradă carnivore, care au trăit 100 milioane de ani în urmă, iar aproximativ 20 de milioane de ani în urmă de la lupi au tras originea câinii.

Familia lupilor (Lupus) combină lupii, coioţii, şacalii, câini sălbatici şi domestici - cei mai mari din familia lupilor. În plus, această familie include toate vulpile, vulpe polară, cîinile ratoni şi lupul cu coamă. Ca şi câinii, lupii, sunt foarte inteligenţi şi uşor de învăţat. În plus, fiecare lup are un caracter special: sunt precauţi, îndrăzneţi sau aroganţi, se ţin în societatea lupilor liber şi uşor, în timp ce alţii nu se văd şi nu se aud.

 

Lup (flickr/G.A.O.)Lupii trăiesc în munţi, păduri şi câmpiile din emisfera nordică. Ca toate fiinţele vii, după spusele biologilor, ei ocupă în natura sălbătică nişa ecologică a sa. Pe teritoriile sale, lupii sunt cea mai numeroasă grupă din acei prădători, care pradă pe mamifere mari.

Lupul este mare? "Mare" - nu este o definiţie foarte potrivită pentru lup. De obicei, un lup mascul cîntăreşte aproximativ 50 kg, lupoaică - la 5 kg mai puţin. Înălţimea lor la greaban - aproximativ 75 cm şi lungimea de la nasul la vârful cozii este de 1,5 - 2 metri.

 

Adevărul despre lupi

Lup (flickr/guzelilayda)Lupii – sunt animale sociale: ei trăiesc în familii. În fiecare haită exista un "tabel de ranguri", şi fiecare în aceasta are locul lui. Lupii puternici şi agresivi comandă, iar cei care au nevoie de o mână puternică, îi se supun. Haita de lupi - un grup de animale, legaţi prin rudenie şi simpatie reciprocă – este condusă de lup şi lupoaică. Ceilalţi membri – sunt descendenţi ai acestora (de la pui mici la cei de 2-3 ani). De obicei, familia lupilor este de 6 - 7, uneori şi 15 animale. Cel mai puternic lup în haită devine lider. Îl ajută în aceasta prietena lui - lupoaica. Pentru ca restul să-i ascultă, liderii trebuie să aibă un caracter puternic. Toate deciziile referitoare la viaţa haitei, se iau anume de această pereche. În haita, în care ordinea este urmărită de lider, lupii, de obicei, nu se bat între ei. Cu toate acestea, cu străinii singuratici care au încălcat graniţa haitei bătăile sunt frecvente.

 

Adevărul despre lupi

Lup (flickr/Steven Ford)Fiecare haită de lupi vânează numai pe teritoriul său. Stăpînii îl păzesc strict şi îl semnează, alernînd vecinii că aceştia ar trebui să stea departe. Orice oaspete nepoftit va fi pedepsit.

Felul în care ţine coada lupul, reprezintă poziţia acestuia în haită. La lideri el este bine ridicat, la "subalternii" lor este lăsat jos, iar acei de pe nivelul inferior al familiei lupilor, sunt cu coada între picioare.

Lupul - unul dintre animalii cei mai credincioşi, ei sunt foarte ataşaţi de tovarăşii lor din haită. În momente de tandreţe lupii se ling reciproc şi se freacă de feţele lor.

 

Adevărul despre lupi

Lup (flickr/Steven Ford)Coada este necesară lupilor şi în scopul de a-şi exprima sentimentele. În cazul în care coada este suflecată şi vârful său uşor îndoit, aceasta înseamnă că lupul este destul de sigur pe el. La un lup prietenos coada este dată jos, iar vârful de ea se uită în sus. Lupul cu coada între picioare, sau se teme de ceva, sau aşa spune despre simpatia sa.

Botul lupului este foarte expresiv. Speriat, lup trage urechile şi imitează un zâmbet. Lup furios îşi arată dinţii, iar urechile ridicate le desfăşoară înainte. Simţind pericolul, el dă urechile pe spate, arată colţii şi-şi scoate limba. Tovarăşii înţeleg cum să se comporte, pentru a menţine pace în haită.

Arma lupului – sunt dinţii lui. Sunt 42. Din faţă sunt patru colţi ascutiţi, curbaţi a 5 centimetri - doi de sus şi doi de jos. Cu ei lupul poate muşca prin piele strînsă lup a victimei. Iar cu dinţii prădători, sau carnivore, - molari la animale de pradă - un lup adult roade chiar şi femurul elanului.

 

Adevărul despre lupi

Lup (flickr/Mô_ (Michelle))La vînătoare nasul, nu urechile sau ochii, primul spune lupului unde să găsească pradă.

Blana groasă a lupului de până la 8 cm îl protejează de ger.

Lupul – este un animal carnivor (sau de pradă). Vîneazî în grupuri. Un lup flămînd, uneori, vînează şi un animal mic - castor, iepure, şoarece sau pasăre.

Dar pentru toată haita nu este de ajuns, ea are nevoie de o pradă mare - un cerb, elan sau un berbec.

Lupii nu întotdeauna vânează şi sunt feroce. Primul lucru care va face lupul, după ce umplă stomacul – se va încolăci şi va trage un somn bun.

 

Adevărul despre lupi

Lup (flickr/Imapix)Cine nu se teme de un lup rău? Din copilărie, atunci când am citit povestea "Cei trei purceluşi", "Scufiţa Roşie" şi "Lupul şi cei şapte ieză", am învăţat pe de rost, că lupii sunt răi şi înfricoşători. De fapt, ei nu daunează oamenilor. Dar, în ciuda acestui fapt, oamenii îi omoară.

Cîndva lupii locuiau în toată America de Nord, Europa şi Asia. Dar, din cauza distrugerii sistematice aceştia, practic, nu au rămas.

Adevărul despre lupi

Adevărul despre lupi

Adevărul despre lupi

Adevărul despre lupi

Adevărul despre lupi

Adevărul despre lupi

Adevărul despre lupi

Adevărul despre lupi

Adevărul despre lupi

Adevărul despre lupi

Adevărul despre lupi

Adevărul despre lupi

Adevărul despre lupi

Adevărul despre lupi

Adevărul despre lupi

Adevărul despre lupi

 

 

Sursa: zoopicture.ru

ABONAȚI-VĂ
Joi, 07 iulie 2022 8:30
Vizualizări: 55833

Citiţi de asemenea

YMCA Moldova are două HUB-uri care prestează servicii pentru refugiații ucraineni, unul din ele este amplasat în cadrul ...
71
YMCA Moldova a acordat pachete cu produse alimentare pentru 70 de refugiați ucraineni care sunt adăpostiți de familii de...
71
Primele produse cu canabis fabricate pe teritoriul Republicii Moldova fac senzație la nivel mondial.Crema cu canabis pen...
260
Organizația Particulară de Pază CHESTOR - Security a devenit cîștigătoarea Concursului Național al Mărcilor Recunoscute ...
244