Agricultura conservativă promovată intens şi în Moldova
Fermierii sînt îndemnați să renunțe la plug și să practice agricultura conservativă. Aceasta presupune reducerea la minim a aratului pentru a preveni degradarea solului. Unii fermieri au încercat deja noile tehnologii și spun că au rămas multumiți de rezultat, relatează tv7.md.
Ministrul agriculturii susține că metoda folosită în prezent la prelucrarea terenurilor și anume aratul, aduce un șir de pierderi fermierilor. În primul rînd, contribuie la degradarea solului. Totodată, provoacă cheltuieli mari și pierdere de timp.
Experții susțin că agricultura conservativă este îndeosebi indicată pentru zonele cu risc sporit de secetă. Asta pentru că aratul nu permite păstrarea umidității în sol. Mai mulți fermieri din țară deja au încercat noua metodă și spun că sînt mulțumiți de rezultate: solurile sînt mai fertile, iar roada mai bogată.
În prezent, în Moldova circa 50 de mii de hectare de pămînt au fost prelucrate în baza metodei conservativă, adică, fără arat. Ce e drept, pentru implementarea tehnologiei este nevoie de tehnică agricolă specială. Vestea buna este că din 2011, statul subvenționeaza procurarea tehnicii și echipamentului necesar sistemului conservativ.
Sursa: moldovenii.md