Agricultura cu paie
Sub fertilitatea din așezarea ecologică Zvon-Gora de lângă Vitebsk, unde locuiesc Vlad și Alla Mișurni, se înțelege nu chiar ceea ce suntem obișnuiți să înțelegem. Fertilitatea, explică Vlad, nu este ceea ce omul primește de la sol, ci capacitatea acesteia de a atenua și netezi influențele climatice, de a absorbi apă, de a transporta minerale în interiorul său, de a descompune materia organică, de a reține vapori de apă și gaze, de a fixa azot din aer, de a echilibra și de a regla numărul propriilor sale populații și multe alte proprietăți. De fapt, solul reglează populația sa ideală - acele kilograme de bacterii, insecte, viermi și ciuperci - astfel încât raportul să fie în favoarea plantelor.
Agricultura extensivă, la care Mișurnii se dedică de opt ani, este exact despre menținerea și, mai mult, creșterea tuturor acestor proprietăți, adică a fertilității solului. Și nu doar să o mențină, ci să o crească de la an la an. Grădina de paie este soluția ideală pentru acest lucru.
De la paie până la prima recoltă - 2 ani
Să vă avertizăm imediat: dacă decideți să acoperiți grădina cu paie acum în speranța de a obține o recoltă record, nu veți reuși. Nu, o mulci bună nu a dăunat niciodată unei grădini. Dar, nu va fi la fel ca la Mișurni. Pentru că ei nu se grăbesc.
Pământul îi testează pe oameni, seriozitatea intențiilor lor, forța lor, - este convins Vlad. - Testează mult timp. Dar apoi, dacă ai rezonat cu el, te recompensează. Poate să continue să funcționeze câțiva ani, chiar dacă nu faci nimic.
Mișurnii cumpără paie de la o fermă. Nu cumpără la vrac, ci în baloți - este mai convenabil, deoarece este deja comprimată. În zona desemnată pentru viitoarea grădină, o întind, sau mai bine spus, desfac baloții astfel încât paiele să acopere solul cu un strat de 80 de centimetri. Și... o lasă în această stare timp de doi ani! Adevărat, nu se grăbesc.
Vegetația sub paie se dizolvă literalmente, explică și arată Vlad. Doar pirul iese prin "pătură". El își încorporează cu grijă tulpinile subțiri printre paie și iese la suprafață. Paiele împreună cu pirul sunt pur și simplu duse în grămadă și stivuite, unde se descompun. Nu se pierde nimic, explică Vlad. Materia organică este utilizată complet în gospodăria sa.
În timp, "pătura" se subțiază în anumite locuri și este egalizată, fiind adăugată paie proaspătă în gropile. Ea se descompune.
Iată, pe această suprafață au fost așezate opt baloți, iar acum a mai rămas un balot și jumătate, vă imaginați câtă materie organică a intrat în pământ în doi ani? - demonstrează Vlad o suprafață deja aproape pregătită pentru "consum".
După doi ani, paiele sunt înlăturate și... ei nu apucă să ia lopata. Grădinarii de paie lucrează solul cu cultivatorul "Tornado". Îndepărtează ghemurile, smulg, ca pe un dinte din gingie. Aleg rădăcinile. Sunt puține, în principal sunt păpădii. Ei bine, și pirul persistent - unde fără el. Pământul nu este întors "cu capul în jos", ci doar este afânat. "Tornado" pare un instrument ciudat din obișnuință, iar procesul, în opinia mea, se desfășoară puțin mai lent decât săpatul obișnuit.
Dar acest teren nu îl voi mai atinge niciodată! - declară Vlad, scoțând "cartea de as" pe masă. - Doar să plantezi și să adaugi paie unde este nevoie. Și este greu să lucrezi cu cultivatorul (așa, ignorând numele străin "Tornado", îl numește el), doar la început, iar la noi acest lucru este considerat ușor, femeile se ocupă de el.
Paiele sunt iubite de ceapă și de zmeură
Mișurnii împrăștie paiele peste tot - de la cartofi la flori pe paturile de flori. Și toate cresc.
Uite, arbuștii de zmeură, - continuă Vlad excursia. - Trei ani cresc, produc fructe, nu putrezesc. Chiar și anul trecut, când a plouat, nu s-au stricat. Din cauza paielor.
Cartofii din grădina de paie cresc în trei straturi. Când încep să iasă din sub paie, sunt din nou acoperiți "cu capul". Ș