Agricultura ecologică
Agricultura ecologică se dezvoltă activ în lume şi începe să se dezvolte şi în Republica Moldova. Volumul pieței mondiale a produselor ecologice este evaluată astăzi, la 25mlrd $ pe an. Pînă în 2020 ar putea atinge cifra de afaceri de 200-250 miliarde $ pe an.
În ultimul timp consumatorii din ce în ce mai mult atrag atenţia asupra calităţii produselor, la conţinutul de substanţe nocive în produse. Producerea produselor de înaltă calitate în ceea ce priveşte fiziologia nutriției, este principala sarcină a agriculturii ecologice. Ponderea conţinutului de substanţe valoroase depinde de mai mulţi parametri: caracteristicile soiurilor de plante, sol, amplasare, condiţiile meteorologice, timpul de însămînţare, termenul de recoltare etc. Produsele ecologice au un conţinut scăzut de nitrați şi un conţinut ridicat de vitamine şi minerale folositoare pentru organism. Astfel, agricultura ecologică nu poluează apa, solul şi aerul.
Iată 5 motive în favoarea agriculturii ecologice:
1. Utilitate – este dovedit că produsele ecologice conţin cu 50% mai multe vitamine, minerale şi alţi nutrienţi;
2. Curăţenie – în agricultura ecologică este interzisă utilizarea substanţelor chimice, a îngrăşămintelor, aromatizatoare, este interzisă modificarea genetică;
3. Gust – produsele alimentare cultivate conform principiilor agriculturii ecologice au un gust natural, structura internă nu este distrusă de aditivi chimici şi metodele de prelucrare;
4. Economie – utilizînd produse ecologice cheltuim mai puțini bani pe medicamente;
5. Protecţia mediului – agricultura ecologică păstrează armonia naturii şi a omului.
Sursa: moldovenii.md