Agricultura ecologică poate dubla cantitatea alimentelor
Potrivit unui raport ONU, mulți fermieri din țările în curs de dezvoltare pot dubla producția alimentelor în termen de 10 ani, trecând la agricultura ecologică şi refuzând la utilizarea îngrășămintelor chimice și a pesticidelor.
Potrivit studiului efectuat de Olivier De Schutter, raportor special al ONU privind dreptul la alimente, agricultura se află la o răscruce, încercând să reducă preţuri la alimente şi să evită modelul de agricultură industrială costisitoare şi dependentă de petrol.
"Agroecologia" ar putea face gospodăriile de fermier mai rezistente la impactul schimbărilor climatice prevăzute, inclusiv inundații, secetă și creșterea nivelului mării, se spune în raport.
Pana in prezent, proiectele fermelor ecologice din 57 de țări au arătat un randament mediu de 80%, folosind metodele naturale pentru a îmbunătăți starea solului și a-l proteja împotriva dăunătorilor.
Proiectele recente realizate în 20 de țări africane au dus la o dublare a randamentului culturilor în termen de 3-10 ani. Aceste exemple pot fi utilizate pe scară largă în alte țări.
Conceptul de agricultură ecologică poate crește în mod semnificativ producția şi cu timpul ea va deveni mai eficientă, decât agricultura convențională, - a spus De Schutter pentru Reuters, - de exemplu, utilizarea sporită a compostului natural sau a plantațiilor forestiere pentru umbrirea plantațiilor de cafea.
"Costul producţiei alimentare depinde de preţul la petrol", - a spus De Schutter. Revoltele din Egipt și Tunisia au fost parțial cauzate de nemulțumirea față de creșterea prețurilor la alimente.
"Dacă prețul la alimente nu este ţinut sub control și populația nu e în stare să se asigure cu alimente ... vom avea tot mai multe state cu balanţa perturbată", - a spus De Schutter.
"Şcolile de fermieri" ale cultivatorilor de orez din Indonezia, Vietnam şi Bangladesh au redus utilizarea insecticidelor cu 35-92 la sută.
De Schutter, de asemenea, a apelat pentru o diversificare globală a procesului de producție în agricultură, pentru a scăpa de dependența de orez, grâu și porumb în dietă.
Țările dezvoltate, nu sunt în măsură să facă o tranziție rapidă la agroecologie din cauza aşa-numitei „narcomanii” prezente în modelele agricole industriale pe bază de petrol. Cu toate acestea, pentru a trece la agro-ecologie sunt necesare eforturi globale pe termen lung.
Cuba a arătat că o astfel de schimbare a devenit posibilă după destrămarea Uniunii Sovietice în 1991, când a fost stopată furnizarea pesticidelor și îngrășămintelor ieftine. Randamentele au crescut după recesiunea din anii 1990, atunci când fermierii au adoptat metodele mai ecologice de creștere.
Sursa: rodovid.me