ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Agricultura organică

Încă din copilărie, observându-și părinții lucrând în grădină, cum săpau, cum scoteau buruienile, cum fertilizau, gândeam: "Când voi crește, nu voi lucra niciodată în grădină. Voi cumpăra toate legumele de pe piață sau din magazin." Dar, devenind adult, am realizat că fructele și legumele crescute în propriile grădini sunt mai gustoase decât cele cumpărate de oriunde. Și nu prea am încredere în produsele cumpărate, pentru că, crescând legume pentru vânzare, oamenii de multe ori se implică atât de mult în folosirea substanțelor chimice de protecție și a diferitelor îngrășăminte minerale, încât transformă fructele și legumele în produse dăunătoare pentru sănătate. Dar cum să-ți simplifici munca în grădină și, în plus, să nu folosești "chimie" în creșterea recoltei?

Căutările active pentru un răspuns la această întrebare m-au adus la metoda agriculturii organice. Odată ce am încercat toate principiile sale, am realizat că munca în grădină poate să ocupe foarte puțin timp și, în plus, să fie plăcută. Vreau să împărtășesc experiența mea și cu voi, cititorii dragi.

În primul rând, am renunțat la săpatul solului. Am pus lopata în colțul îndepărtat și am luat în mână grebla lui Fokin, care ulterior mi-a înlocuit și multe alte unelte de grădinărit. Am aerisit doar acele bucăți de pământ unde intenționam să fac plantări. Voi explica de ce săpatul, în special săpatul frecvent, este dăunător.

Pământul este un organism viu, stratul fertil al căruia este format datorită activității viermilor de pământ și a diferitelor microorganisme. Știm încă din cursul de biologie de la școală că există microorganisme care au nevoie de oxigen pentru a trăi. Ele locuiesc în straturile superioare ale solului. Există și microorganisme care nu au nevoie de oxigen și chiar sunt dăunătoare, de aceea locuiesc în straturile inferioare ale solului. Atunci când săpăm pământul, schimbăm locurile stratelor sale. Și, ajungând în condiții neobișnuite pentru ele, microorganismele care formează humusul mor. Solul se epuizează treptat, își pierde fertilitatea - și oamenii sunt nevoiți să adauge kilograme de îngrășăminte minerale, care distrug complet tot ce este viu.

Dar în natură nu există nișe goale. Și pe locul microorganismelor de sol distruse se stabilesc microorganismele patogene: fitofthora, bacteriile de putrefacție și mucegaiurile, diferite ciuperci și o întreagă armată de dăunători. Și atunci intră în joc veninurile, care se acumulează în fructe și apoi intră în organismul nostru.

Eu nu am mai săpat solul de trei ani, am aerisit doar stratul superior cu grebla. Nu folosesc îngrășăminte minerale și pesticide. Pământul de pe terenul meu s-a transformat, a devenit moale și aerisit. Dacă înainte depuneam eforturi mari să înfig un suport pentru roșii în pământ, acum, fără eforturi speciale, acesta pătrunde în pământ cu 20-25 de centimetri. Plantele mele se simt foarte confortabil într-un astfel de sol și sunt semnificativ mai puternice și mai frumoase decât cele crescute în zone fertilizate cu "minerale". Și lucratul cu grebla este mai rapid, mai ușor decât cu lopata. Cinci minute - și patul de legume este pregătit. Și fără dureri de spate, fără bătături pe mâini. În general, cu grebla fac 20 de lucrări de grădină - de la formarea patului la tăierea tufelor de zmeură și cosirea zilelor de zăpadă.

Desigur, renunțarea la săpatul solului nu este singurul principiu al agriculturii organice. Îmi mulțumesc mereu patul de legume. Toate buruienile tăiate le întind între plantele cultivate. În primul rând, astfel, solul este protejat de uscare. În cel mai fierbinte timp, sub un strat gros de mulci, este întotdeauna umed. În al doilea rând, în timpul ploilor abundente, pământul nu se lipește și rămâne aerisit. În al treilea rând, un strat gros de

ABONAȚI-VĂ
Joi, 25 aprilie 2024 12:00
Vizualizări: 444

Citiţi de asemenea

Câștigă premii valoroase cu Cosmeplant! Participă la Tombola Națională din 1 mai până pe 30 iunie.Vara aceasta, Cosmepla...
88
În cultura tradițională, sunetul nu a fost niciodată doar un fundal. El era un semnal, un semn, o marcă prin care omul i...
187
În gust este mai mult decât suntem obișnuiți să credem. Nu e doar despre mâncare, ci despre relații, climă, memorie și p...
180
În cultura tradițională, atingerea nu era doar un simț — ci un mod de cunoaștere. Prin piele, palmă, degete și tălpi, om...
236