Albinele controlează starea mediului înconjurător la aerogara din Hamburg
Albinele controlează starea mediului înconjurător la aerogara din Hamburg
Zumzetul constant ar putea surprinde oricare persoană, care pentru prima dată vizitează teritoriul în apropierea aeroportului Finkenwerder. Abia mai târziu devine clar că sunetul neobişnuit este produs nu de echipamentul super-sensibil şi supersecret, ci de ... 360000 de albine.
Acest aeroport este baza companiei Airbus în Germania. Având două uzine mari - în Toulouse şi Hamburg, compania foloseste reprezentanţa germană pentru fabricarea aeronavelor pentru companii aeriene din întreaga lume. Scara de producţie este evidenţiată de faptul că în acest an Airbus pentru prima dată a depăşit compania americană Boeing în vânzările avioanelor de pasageri.
Obţinând un succes remarcabil şi ocupând astfel de poziţii de conducere în industria aeronautică, conducerea Airbus nu a uitat, şi de răspundere ecologică. În această vară, în cadrul unei initiative la nivel mondial, "Green Wave", Compania Airbus a stabilit în apropierea pistei de aterizare a aerogarei Finkenwerder şase stupi. Şi acum mai mult de trei sute de mii de albinele nu numai produc 160 kg de miere, dar, de asemenea, sunt implicate într-un fel de monitorizare biologică, ajutând oamenii să testeze calitatea aerului, apei şi solului.
Colectând nectar şi polen de pe flori în aproximativ de 12 km2 în jurul aeroportului, albinele, în acelaşi timp obţin informaţii valoroase despre gradul de poluare a aerului. Pentru a detecta prezenţa sau absenţa în mediul înconjurător a stfel de poluanţi, cum ar fi metalele grele, benzen, etilenă, experţii analizează mierea.
Rezultatele testelor de miere din Hamburg la prezenţa a treizeci de poluanţi şi impurităţi au arătat că totul nu este aşa de rău. S-a dovedit că nivelurile actuale ale acestor substanţe nocive sunt mult mai inferioare, decât pragurile stabilite de Uniunea Europeană. Probabil, dezvoltatorii acestei metode unice de monitorizare au sperat să facă economii, folosind braţele de muncă fără plată. Într-adevăr, albinele nu cer salarii, nu necesită mari cheltuieli pentru întreţinere (ce nu veţi spune despre nici un fel de echipament ultramodern). Ele nu numai ca ajută oamenilor să efectueze cercetări, dar, de asemenea, continue să le furnizeze produse utile şi scumpe - inclusiv propolis, laptişor de matcă, ceară de albine. Precum şi mierea, care este celebră nu numai pentru conţinutul caloric şi capacitatea remarcabila de a trata multe boli. Mierea este recunoscută de către oamenii de ştiinţă ca unul din cele mai complicate produse biologice, şi conţine peste 70 de substanţe necesare organismului uman, inclusiv vitamine B1, B2, B3, acid pantotenic, nicotinic, ascorbic. Şi după numărul de enzime diferite mierea ocupă unul dintre primele locuri în rândul alimentar.
Însă a proteja locuitorii Pământului de acţiuni necugetate faţă de natură, albinele nu sunt capabile. Şi acum, potrivit experţilor, aceste insecte uimitoare au devenit specii pe cale de dispariţie la nivel global. "Fără ele nu vor fi nici mere, nici piersici şi cu 86 la sută se va reduce numărul de plante cu flori," - a spus apicultorul companiei Airbus Shoydlih Eberhard, care a lucrat anterior ca tehnician industrial în domeniul electronicii la o uzină din Hamburg. Ei bine, prin exemplul său compania Airbus a arătat că de creşterea populaţiei de albine pot avea grijă nu numai apicultori, dar şi şefii marilor corporaţii.