ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Amarantul a fost recunoscută planta ideala a secolului XXI

Mulți oameni de știință consideră că amarantul este planta ideală a secolului XXI.

Unicitatea amarantului const în valoare nutritivă neobișnuit de ridicată și comestibilitatea tuturor părților sale: tulpini, frunze, semințe. Studiile efectuate în ultimele decenii au dezvăluit o multitudine de posibilități de utilizare a amarantului pentru tratamentul și prevenirea diferitor boli.

Amarantul este un produs alimentar excelent, iar uleiul și semințele germinate au proprietăți uimitoare de vindecare, eliminând cele mai grave probleme de sănătate.

Rădăcinile, tulpinile, frunzele, florile și semințele, într-o măsură sau alta, sînt o sursă de ulei, amidon, vitamine, pectină, caroten, proteine, oligoelemente, săruri minerale, zahăr.

Compoziția chimică unică a amarantului a determinat infinitatea utilizării sale în calitate de agent terapeutic. Aztecii vechi au folosit amarantul pentru a-și hrăni copiii nou-născuți, iar boabele de amarant erau luate de războinici în drumețiile grele ca sursă de putere și sănătate. Fiind o farmacie adevărată, amarantul era folosit pentru a trata noblețea regală din India antică și China.

În prezent, amarantul este utilizat cu succes în diferite țări în tratamentul proceselor inflamatorii ale sistemului urogenital la femei și bărbați, hemoroizilor, anemiei, avitaminozei, pierderii de energie, în diabet, obezitate, nevroză, diverse afecțiuni ale pielii și arsuri, stomatită, parodontită, ulcer gastric duodenal, ateroscleroză.

Preparatele care conțin ulei de amarant reduc cantitatea de colesterol din sînge, protejează organismul de efectele radiațiilor și promovează resorbția tumorilor maligne datorită scualenului - o substanță unică care se află în compoziția sa.

Scualenul a fost descoperit pentru prima oară în 1906. Dr. Mitsumaro Tsudzhimoto din Japonia a scos din ficatul unui rechin de mare adîncime un extract, care mai tîrziu a fost identificat drept scualen (din lat. ”squalus” - rechin). Din punct de vedere biochimic și fiziologic, scualenul este un compus biologic, o hidrocarbură naturală nesaturată.

Scualenul este necesar pentru ca rechinii de adâncime să supraviețuiască în condiții de hipoxie severă (conținut scăzut de oxigen) atunci cînd înoată la adîncimi mari. Iar oamenii au nevoie de scualen în calitate de agent anticancerigen, antimicrobian și fungicid, deoarece s-a demonstrat că anume insuficiența de oxigen și leziunile celulare oxidante care sînt principalele cauze ale îmbătrînirii organismului, precum și apariția și dezvoltarea tumorilor.

Nimerind în corpul uman, scualenul întinerește celulele și, de asemenea, inhibă creșterea și răspîndirea tumorilor maligne. În plus, scualenul este capabil să crească rezistența sistemului imunitar al organismului de cîteva ori, asigurîndu-i astfel rezistența la diferite boli.

Dar, în cursul aceleiași cercetări, s-a dovedit că cel mai mare conținut de scualen se conține în uleiul din boabe de amarant.

În cursul cercetărilor biochimice ale scualenului, au fost descoperite multe alte proprietăți valoroase ale lui.

În medicina populară, uleiul de amarant este din ce în ce mai utilizat: eczeme, boli fungice de piele, acnee, herpes, cicatrici, arsuri. Tratamentul cu amarant și medicamentele bazate pe acesta este revitalizat și dezvoltat. Amarantul conține multe vitamine, minerale și oligoelemente, substanțe biologic active (rutină, amarantină, vitaminele C și E), care-i sporesc semnificativ proprietățile antioxidante. În plus, această plantă minunată oferă un puternic efect de regenerare și întinerire, consolidează sistemul imunitar, ajută la tratamentul bolii radiațiilor, la curățarea organismului de sărurile metalor grele, substanțe toxice, radionuclizi. Ajută la creșterea nivelului de hemoglobină și la o creștere semnificativă a numărului de globule roșii din sînge.

Sub formă de infuzii și decocturi, este folosit ca agent hemostatic pentru afecțiuni hepatice și cardiace, pentru tratamentul tumorilor, infecțiilor și tulburărilor gastrointestinale. Se menționează că un decoct de semințe poate vindeca enurezisului la copii timp de o săptămînă.

În general, se poate spune că uleiul, sucul, infuziile, decocțiile și verdeața de amarant au un efect puternic de vindecare și de profilactică pe termen lung asupra întregului organism.

Amarantul cunoaște o aplicare tot mai mare și în cosmetice. Datorită substanțelor biologic active conținute în toate părțile sale, inclusiv unice, el are un efect de protecție, de îmbunătățire a sănătății și de întinerire pe termen lung asupra pielii, părului și unghiilor în diferite forme cosmetice de preparare. Loțiunile, măștile, compresele pe bază de amarant hidratează, hrănesc, înmoaie și netezesc pielea, precum și-i redă prospețime și catifelare. Utilizarea amarantului în îngrijirea părului îi întărește rădăcinile, stimulează creșterea și restaurarea structurii, îi redă elasticitate și strălucire.

REȚETE

LOȚIUNE: sucul proaspăt este folosit ca loțiune pentru pielea feței și a gîtului. Peste 1 lingură de plantă uscată (sau 2-3 frunze proaspete) se toarna un pahar de apa clocotita, se infuzează 1-1.5 ore, se strecoară. Se sterge fața și gîtul de 3-4 ori pe zi.

MĂȘTI

1) pentru toate tipurile de ten: 2 linguri de suc se amestecă cu 2 linguri de smîntînă, se întinde un strat subțire pe pielea feței și a gîtului și se lasă timp de 15-20 minute. Se spală cu apă caldă.

2) pentru pielea grasă: planta proaspătă tocată se amestecă cu fulgi de ovăz tocați. Amestecul sub formă de mască este aplicat pe piele timp de 15-20 minute, se spală cu apă caldă. Apoi se pune pe față timp de 5 minute un șervețel umed, rece îmbibat în infuzie de amarant.

3) pentru pielea uscată: 2 linguri de suc, un gălbenuș de ou, 1 linguriță de smantana degresată, 3-4 picaturi de ulei de amarant. Ingredientele se amestecă și se pune masca pe piele. După 20 de minute se spală cu apă caldă.

Îngrijirea părului

Spălarea părului cu decoct de amarant are un efect de condiționare. Prepararea infuziei: peste 3 linguri de frunze uscate zdrobite sau 6-8 frunze proaspete se toarnă u apă clocotită într-un termos cu o capacitate de 1 l. Se lasă o zi. Se diluează cu apă caldă într-un raport de 1: 1. Se aplică de 1-2 ori pe săptămînă.

INFUZIE PENTRU BAIE: Peste300-400 g de frunze se toarnă 2 litri de apă clocotită, se fierbe într-un recipient bine închis timp de 15 minute, se răcește, se strecoară; decoctul este amestecată cu apa din baie. Timpul de făcut baie cu amarant este de 20 de minute.

ÎN ALIMENTAȚIE: Nu este deloc dificil să inventezi salate cu amarant, deoarece se asociază bine cu orice legume pentru salată. Trebuie doar să-l adăugați acolo. Putem spune că "nu vei strica salata adăugînd amarant".

Citiţi de asemenea

În timpul nopții, deasupra Portugaliei a avut loc o explozie puternică. Acesta este asociată cu căderea unui meteorit, c...
1
Mahabalipuram se află la 60 km de Chennai, un mare oraș din sudul Indiei. În secolul al X-lea, locuitorii au părăsit bru...
397
Warangal - o așezare fortificată antică din India, fondată în jurul unui lac și al unei stânci, de parcă ar crește din e...
385
Mulți medici, vorbind despre acțiunea celulelor stem, menționează că, alături de efectul pozitiv asupra vindecării unu...
454