ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Americanii au găsit o modalitate de a face energia eoliană mai eficientă şi mai ieftină
 

 

Pînă de curînd, bunul simţ ne sugera că energia eoliană ar putea fi considerată o tehnologie dezvoltată, cînd va ajunge mai aproape de limita teoretică a caracteristicilor turbinei eoliene. Însă la Institutul de Tehnologie din California (Caltech), oamenii de ştiinţă au reexaminat unele din dispoziţiile fundamentale, de care se conduceau experţii în energie eoliană în ultimii 30 de ani.

 

Acum, cercetătorii sunt convinşi că o nouă abordare a proiectării, poate îmbunătăţi eficienţa energiei eoliene. E foarte simplu: este necesar doar să se plaseze turbinele eoliene cît mai aproape una de alta.

Recent, se credea că energia eoliană se va dezvolta prin construirea turbinelor eoliene de dimensiuni mai mari, plasarea lor în largul mării şi sprijinul producătorilor de energie alternativă la nivel guvernamental. Dar acum, lumea ştiinţifică a început să pună la îndoială această abordare.

"Astăzi, noi pierdem din vedere faptul, că dacă nu vom utiliza progresele extraordinare în tehnologia producerii turbinelor eoliene, fermele electrice eoliene vor rămîne destul de ineficiente," - explică John Dabiri, profesor de Inginerie şi Ştiinţe Aplicate, director al unui centru de cercetare de la Caltech. "Turbinele eoliene convenţionale cu elice trebuie să fie situate departe una de alta, ca să nu se interfereze aerodinamic. Majoritatea energiei eoliene, care nimereşte la fermele electrice eoliene niciodată nu se utilizează. Fermele eoliene moderne se aseamănă cu "mîncătorii neglijenţi", care duc lingura alături de gură. Pentru a compensa neglijenţa şi a obţine acces la fluxurile de vînt cele mai bune, construcţiile se proiectează mai înalte şi mai mari”.

Însă creşterea înălţimii şi dimensiunilor, conduce la cheltuieli mai esenţiale, probleme de inginerie, dificultăţi în menţinerea echipamentelor şi descoperirea cu radar. În plus, liliecii şi păsările pot împiedica funcţionarea turbinelor.

 

Americanii au găsit o modalitate de a face energia eoliană mai eficientă şi mai ieftină 

 

John Dabiri, se concentrează asupra îmbunătăţirii de proiectare a turbinelor eoliene, subliniind eficienţa rolului secundar al fiecărei turbine. Omul de ştiinţă, a descris noul design în ediţia Journal of Renewable &Sustainable Energy a Institutului American de Fizica.

"La o distanţă de 30 de metri de la suprafaţa Pămîntului, energia eoliană este mult mai puţină decît la înălţimea turbinelor eoliene moderne. Dar, dacă vom folosi mai eficient vînturile în apropierea pămîntului, atunci nu vom avea nevoie de acces la straturile superioare de aer " - a spus dlui.

"Valoarea totală a energiei eoliene disponibile la treizeci de metri de la suprafaţa pămîntului depăşeşte utilizarea globală a energiei electrice de cîteva ori. Credeţi că este o provocare? Doar folosiţi această putere! ".

Designul proiectat la Institutul de Tehnologie din California, sugerează că turbinele eoliene cu axe verticale (VAWT) vor fi plasate atît de aproape una de alta, încît este posibilă utilizarea turbinelor eoliene cu axe orizontale şi cu elice.

Potrivit lui Dabiri, VAWT oferă unele avantaje imediate.

Printre acestea: funcţionarea eficientă la vînt puternic, designul simplu, care vă permite să se facă economii în exploatare şi întreţinere, precum şi dimensiuni mai mici, care reduc impactul asupra mediului înconjurător.

 

Americanii au găsit o modalitate de a face energia eoliană mai eficientă şi mai ieftină 

 

Principalele motive pentru care astăzi VAWT nu sunt utilizate pe scară largă: turbinele eoliene cu axe verticale sunt mai puţin eficiente individual. În plus, generaţia anterioară VAWT a avut de suferit de pe urma eşecurilor structurale asociate cu funcţionarea excedentă.

Scopul final al acestui experiment: reducerea costul energiei eoliene. "Rezultatele noastre sunt un apel pentru a continua cercetările în domeniul surselor alternative de energie" - spune Dabiri. "Conform pronosticurilor, turbinele eoliene pot fi construite, economisind costurile de materiale, procese de producţie şi servicii". Acum, cercetătorii lucrează pentru a transpune această ipoteză în practică.

 

 

Sursa: ekopower.ru

 

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 15 mai 2012 12:29
Vizualizări: 4008

Citiţi de asemenea

YMCA Moldova are două HUB-uri care prestează servicii pentru refugiații ucraineni, unul din ele este amplasat în cadrul ...
486
YMCA Moldova a acordat pachete cu produse alimentare pentru 70 de refugiați ucraineni care sunt adăpostiți de familii de...
479
Primele produse cu canabis fabricate pe teritoriul Republicii Moldova fac senzație la nivel mondial.Crema cu canabis pen...
645
Organizația Particulară de Pază CHESTOR - Security a devenit cîștigătoarea Concursului Național al Mărcilor Recunoscute ...
286