ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Antarctida îngheţa 37 milioane de ani, şi acum se acoperă cu gramineeAntarctida îngheţa 37 milioane de ani, şi acum se acoperă cu gramineeAcum Antarctida – unul din locurile de pa Planetă, unde încălzirea are loc deosebit de rapid. Iar pînă în prezent, timp de 37 milioane de ani, Antarctida se răcea. În această perioadă temperatura acolo nu se ridica nci o dată, şi doar ultimii 50 de ani oamenii de ştiinţă observă un proces revers, cînd сel mai rece continent a început să se încălzească.

Aceasta este concluzia unui grup de oameni de ştiinţă sub conducerea doctorului John B. Anderson din Rice University (Houston, SUA) în baza analizei spori-polene, forajului de sub gheaţă şi a măsurilor seismice în regiunea peninsulei Antarctica – vîrful de nord al Antrctidei.


Istoria continentului – o îngheţare lentă

După spusele lui Anderson, la începutul istoriei sale Antarctida era un continent destul de cald – temperarura aerului nu cobora sub plus 10 grade. Şi, doar după despărţirea totală de Gondwanaland, a început să răcească.

Primii gheţari au aparut în munţii Antarctidei aproximativ 37-34 mln ani în urmă. Următoarele cîteva milioane de ani pe continent dominau păduri de mesteceni şi de conifere şi tundra întinsă. Răcirea continua, treptat au dispărut pădurile, şi locul lor a ocupat tundra.

Antarctida îngheţa 37 milioane de ani, şi acum se acoperă cu graminee“Cel mai tîrziu gheaţa a apărut la nordul peninsulei Antarctida – aproximativ 5-3 milioane de ani în urmă. Peninsula Antarctida s-a pomenit sub gheaţă în ultimul rînd. Cînd gheţarii acopereau tot continentul, acolo rămînea o bucată de tundră”, - spune Anderson. 


Antarctida contemporană

În prezent în Antarctida se face tot mai cald. Spre exemplu, în ultimii 50 de ani temperatura medie de iarnă pe peninsula Antarctida s-a ridicat cu 6 grade –de 5 ori mai mult, decît în mediu pe planetă. Dacă înainte gheaţa din jurul peneinsulei se menţinea anul întreg, în prezent în vară aceasta se topeşte. Încă o dovadă a încălzirii – în vară coasta peninsulei Antarctida se eliberează de gheaţă, şi se acoperă cu graminee şi muschi, şi atunci e greu de crezut că aceasta este Antarctida.

 

Sursa: vseneprostotak.ru cu link pe infox.ru

Joi, 14 iulie 2011
Vizualizări: 5216

Citiţi de asemenea

Chiar înainte de era noastră, intestinul era considerat un organ important care era comparat cu porțile paradisului sau ...
769
În lumea noastră a devenit cu un mister mai puțin. În jungla din Cambodgia a fost găsit un oraș antic, cu numele de Mahe...
201
De Ziua Mondială a curățeniei, într-un oraș a avut loc o acțiune: trecătorii aruncau gunoiul într-o grămadă de pe trotua...
324
Fotografii de natură sălbatică în fiecare zi fac fotografii amuzante, fascinante și, uneori, chiar înfricoșătoare.Ei ne ...
273