Anti Blog Action Day
Anti Blog Action Day
15 octombrie – este Blog Action Day, ziua bloggingului pentru cauze sociale şi de mediu. Tema pentru 2010 a fost Apa, iar pentru 2009 - schimbările climaterice. În 2007 a fost tratată Ecologia. Vă oferim gândurile unui blogger din 2009.
Aş putea, probabil, să scriu că, în comparaţie cu anii 1980 industria noastră, poate a avut un impact mai mic asupra mediului înconjurător datorită faptului că, ea înseşi s-a micşorat până la necuviinţă. Dar, în răspuns la micşorarea stocurilor industriale a crescut şeptelul vehiculelor personale. Autorităţile oraşului, de asemenea, contribuie puternic la predominarea transportului auto deasupra transportului electric şi nu fac nimic pentru a îmblânzi impactul vehiculelor private asupra mediului înconjurător.
Aş putea, probabil, menţiona ca pozitiv faptul că, odată cu gazificarea oraşului s-a redus şi cantitatea de lemne arse în cuptoare. Dar aş putea fi contrariat, subliniind că, se taie nu mai puţini copaci în oraş, chiar şi mai mulţi, pentru tot felul de spelunci şi parcări. Chiar şi parcurile nu sunt protejate de tăieri ilicite. Iar despre faptul cum stau lucrurile cu peluze, mai bine să tac.
Cred că la tema interconexiunii între schimbările climaterice şi turism aş putea scrie despre daunele cauzate monumentelor naturii de către turişti, lăsând în urmă munţi de moloz. Sau despre cum monumente de natură sunt amenţate de constructorii cottagelor şi designerii diferitelor mega-zone turistice în Şireaevo cu VIP-hoteluri şi rute pentru bogătani.
De încălzirea globală, lasă să se ocupe Al Gore cu sponsorii săi de miliarde de dolari. Dar cine se va ocupa de drumurile din Rusia şi pirateria din Somalia, sclavia şi traficul de droguri, libertatea de exprimare şi de întrunire în Rusia, conservarea limbilor mici, care dispar cu o forţa teribilă, înapoierea totală a infrastructurii din Rusia şi dispute interminabile despre apartenenţa Ierusalimului, securitatea instalaţiilor nucleare din Rusia, Iran şi Coreea de Nord, împreună cu Pakistan? Cine va înterzice Rusiei şi altor ţări să vîndă arme în credit (şi în numerar) ţărilor sărace şi celor în curs de dezvoltare, care nu exploatează resursele lor naturale şi nu furnizează apă şi hrană de bază (educaţie, servicii medicale), populaţiei sale, ci se ocupă de revoluţii, lovituri de stat şi lupta armată între triburi?
Cine va încearcă să rezolve sau, cel puţin, să atragă atenţia opiniei publice de bloggeri la aceste şi alte probleme, care ameninţă să distrugă o parte semnificativă a umanităţii, cu mult înainte de a simţi pe noi înşine consecinţele reale ale încălzirii globale?