ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Apărarea Libertăţii semințelor
 

 

Campania Globală Nouă cu genericul ”Libertatea semințelor” va sărbători două săptămîni de Satyagraha*semințelor, începînd cu ziua de naştere lui Gandhi (2 octombrie) şi terminînd cu Ziua Mondială a Alimentaţiei (16 octombrie), în care toți participanții vor declara NU brevetelor la Seminţe.

 

Noua campanie, fiind opera activistei indiene în domeniul protecţiei mediului înconjurător, Vandana Shiva și organizaţiei Navdanya, popularizează o Declarație pe care dvs puteţi pune semnătura și deveni Apărător al semințelor.

 

Declarația Libertăţii Seminţelor

 • Sămînța este sursa vieții. O aspiraţie interioară a vieţii spre exprimarea eului, spre auto-reînnoire, multiplicare şi dezvoltare liberă veșnică.

• Sămânţa este un simbol al diversității bioculturale. Ea conține milioane de ani de evoluție biologică și culturală a trecutului şi un potențial de dezvoltare de o mie de ani în viitor.

 

Защищая суверенитет семян (+Видео) 

 

• Libertatea Seminţelor este dreptul la naștere a tuturor formelor de viaţă şi baza biodiversităţii. Sămânţa este sursa vieții.

• Libertatea Seminţelor este dreptul fiecărui fermier și producător al alimentelor. Dreptul fermierului de a păstra, a face schimb, a dezvolta, a reproduce, a vinde semințe, este esenţa Libertăţii Seminţelor. Atunci cînd această libertate este anulată, agricultorii sunt prinși în capcana datoriilor și în cazuri extreme, se sinucid.

• Libertatea Seminţelor este baza Libertăţii alimentelor, deoarece sămânţa este prima verigă din lanțul alimentar.

• Libertatea Seminţelor este ameninţată de brevete la semințe, care creează monopoluri ale seminţelor și declară stocarea şi schimbul seminţelor către agricultorii ilegală. Patentele la seminţe sunt nejustificate, din punct de vedere etic și ecologic, deoarece brevetele sunt drepturi exclusive acordate pentru o invenție. Sămânţa nu este o invenție. Viața nu este o invenție.

• Libertatea Seminţelor din mai multe culturi este ameninţată de biopiraterie, brevetarea cunoștințelor indigene și a biodiversității. Biopirateria nu este o inovație. Acest lucru este un furt.

 

Защищая суверенитет семян (+Видео) 

 

Libertatea Seminţelor este baza Libertăţii Alimentelor.

• Libertatea Seminţelor este amenințată de semințele modificate genetic, care contaminează fermele noastre, privindu-ne de oportunitate de a consuma alimente fără OMG. Libertatea Seminţelor este amenințată atunci cînd după contaminarea recoltelor noastre, corporaţiile dau in judecată agricultorii pentru "furtul proprietăţii lor".

• Libertatea Seminţelor este amenințată de transformarea deliberată a seminţei din sursă regenerabilă într-o marfă non-regenerabilă, în produs brevetat . Cel mai sever caz de semințe non-regenerabile este "Tehnologia Terminator", concepută pentru a crea seminţe sterile.

• Ne-am angajat în protecția Libertăţii Seminţelor, ca libertăţii de dezvoltare a diferitor genuri de plante, ca libertăţii comunităţilor umane de a restabili semințele accesibile public ca patrimoniul comun.

În acest scop, noi vom salva semințele. Vom crea bănci comunitare de semințe şi biblioteci de seminţe.

Noi nu vom accepta nici-o lege care ilegal face din semințe proprietatea privată a corporaţiilor. Noi vom opri brevetele la semințe.

 

 

 

 

Mișcarea globală pentru Apărarea Libertății Seminţelor

Sămânţa este sursa vieții și prima verigă în lanțul alimentar. Controlul semințelor înseamnă controlul asupra vieților noastre, hrana noastră și libertatea noastră.

Corporaţiile, cum ar fi Monsanto, au condus la apariţia unei situații de urgență: unei situații de urgență prin introducerea brevetelor la semințe, monopolului la semințe, biopirateriei, ingineriei genetice și prin crearea seminţelor sterile non-regenerabile. Monopolurile la seminţe au forţat 250.000 de fermieri din India să se sinucidă. După contaminarea semințelor și recoltelor fermierilor, Monsanto, intentează împotriva lor procese "pentru furt de gene", deformînd principiul "contaminatorul plătește" și transformîndu-l în principiu "contaminatorul este răsplătit".

Situaţia de urgență multidimensională creată de brevetele la semințe și OMG-uri, necesită un răspuns colectiv global.

Împreună, trebuie să oprim brevetarea semințelor. Alăturați-vă la mișcarea globală pentru Libertatea Semințelor pentru a opri furtul semințelor de corporații, furtul libertăţii noastre și al viitorului nostru.

* Satyagraha în sanscrit - căutarea adevărului.

Adresa de contact: info @ seedfreedom. Mai multe informaţii despre organizaţie o puteţi găsi pe http://seedfreedom.in

 

Autor: Biktimirova Nelia

 

 

Sursa: facepla.net

 

Citiţi de asemenea

În 2007 am cumpărat teren extravilan. Am decis să nu cumpărăm un vagon de construcție, ci să construim o casă de vară ...
447
Potrivit cercetătorilor, ea este mult mai veche decît piramidele egiptene. De asemenea, oamenii de știință au aflat ...
454
El a căzut la fund, pierzînd totul în viață...Nu și-a pierdut doar sufletul și dragostea pentru muzică......
640
Insula plutitoare din Argentina este un fenomen natural unic care a provocat o mulțime de controverse. Experții nu pot g...
318