Apel ecologic către toți cei care nu sunt indiferenți față de soarta Moldovei!
Meleagurile noastre natale, zonele noastre turistice, cele mai naturale locuri, de care suntem mîndri și de care răspundem în fața planetei, așa ca Peștera de la Țîpova și Orheiul Vechi au nevoie de ajutorul nostru. Toți cei, care nu sunt indiferenți față de trecutul nostru istoric și prezentul nostru prosper, sunt invitați să participe la o acțiune de colectare a deșeurilor și de eliminare a gunoiștilor haotice, de pe aceste locuri pitorești. Din păcate, încă nu a fost creat un mecanism, cu ajutorul căruia deșeurile vor fi evacuate la rampele autorizate. Între timp, locuitorii de la sate aruncă deșeurile în rîu, poluînd mediul.
Vrem să vă informăm despre acțiunea „În ajutorul naturii”. Aceasta se va desfășura în două etape. Prima etapă va avea loc pe 27 martie 2016, la Orheiul Vechi, iar cea de-a doua – pe 3 aprilie 2016, la Țîpova. Această acțiune nu are culoare politică sau alte „capcane”. Este o acțiune social-culturală, în care tinerii voluntari vor curăța teritoriul. Îi chemăm pe toți cei cărora nu le este indiferentă soarta meleagului nostru să participe la această acțiune.
Despre detaliile acestei acțiuni de duminică aflați din interviul cu Vladimir Parnov, proprietarul complexului turistic „Vila Etnica” din Orheiul Vechi.
Cine e principalul animator al acțiunii? Și cui îi aparține inițiativa de organizare a campaniei?
Organizatorul și animatorul acțiunilor este complexul turistic „Vila Etnica”, în special, conducătorul ei SRL „Etnica”, Vladimir Parnov.
Noi întotdeauna ne străduim să păstrăm ordinea și curățenia pe teritoriul complexului cultural și arheologic Orheiul Vechi, de lîngă satul Butuceni, raionul Orhei și de lîngă Țîpova, raionul Rezina. Deseori organizăm acțiuni de colectare a deșeurilor. Ultima acțiune de acest el a fost desfășurată în luna noiembrie 2015, cînd am lichidat rampa de gunoi, amplasată lîngă cel mai vizitat loc turistic din Moldova, mănăstirea de la Țîpova. Aceasta ocupa o suprafață de aproape două hectare. De acolo am evacuat peste 150 de tone de deșeuri. La acțiune au participat membrii Inspecției Ecologice a raionului Orhei, primăria comunei Trebujeni, Ministerul Culturii, precum și antreprenorii locali împreună cu locuitorii satului Butuceni. De asemenea, în toamna anului 2015, voluntarii din toată țara au curățat strîmtoarea de la Țîpova. Însă gunoiul a rămas de-a lungul rîului Răut și în strîmtorile de lîngă satul Țîpova. Deocamdată, nu reușim să curățim singuri acest loc pitoresc, de aceea facem apel către toți voluntarii și partenerii.
Dorim să le mulțumim celor care nu au rămas indiferenți față de soarta meleagului nostru!
La viitoarele acțiuni au aderat grupuri întregi de reprezentanți ai ONG-urilor, întreprinzători și oameni simpli, cărora le exprimăm recunoștință.
Cine sînt organizatorii și sponsorii acestor acțiuni?
- Principalii inițiatori au fost menționați mai sus. Cred că noi putem figura și ca organizatori. Însă aș dori să le mulțumesc în special organizațiilor neguvernamentale, care au dat curs invitației noastre și au aderat la acțiunile noastre. Aceștia sunt membrii mișcării tineretului găgăuz „ILERI”, cu reprezentantul lor Nina Dimoglo, mișcarea de tineret „Voievod”, organizația ecologică „Viitorul Verde”, studenții de la USM și Universitatea Slavonă, precum și partenerii informaționali. Este vorba de moldovenii.md, „Moldavskie vedomosti”, ecology.md etc. De asemenea, avem parteneri, care le oferă apă, saci și mănuși voluntarilor care participă la salubrizarea teritoriului de la Orheiul Vechi și din împrejurimile strîmtorii de la Țîpova.
Așteptăm răspuns de la partenerii actuali și de la cei potențiali, care ar putea oferi autobuze pentru desfășurarea acțiunilor. Transportul este un detaliu important, deoarece cu cît mai mulţi oameni vor veni, cu atît mai repede și mai calitativ vor fi efectuate lucrările de salubrizare. Sperăm foarte mult că și localnicii vor participa l a acțiuni și își vor curăța teritoriile în jurul caselor.
De asemenea, contăm pe sprijinul primăriilor și a primarilor. Tradițional, el ne ajută cu tractoare. În acest sens, aș dori să le mulțumesc!
Cît privește sponsorii, aceștia, ca acare nu-s, deoarece acțiunile sunt bazate pe acțiunile oamenilor receptivi – patrioți, cărora le pasă în ce stare se află cele mai frumoase zone turistice și rezervații din țara noastră, precum și situația ecologică din țară.
Care e formatul acțiunii ?
- Vom îmbina plăcutul cu utilul. Va fi o acțiune, în care participanții vor fi împărțiți în grupuri și vor curăța văile și teritoriile adiacente, precum și malurile rîului. Totodată, va fi o plimbare plăcută și utilă într-o zi de duminică.
Totodată, participanții vor putea să-și facă noi cunoștințe, relații etc.
Există vreun program al acestei campanii?
- Da, pe 27 martie la 10.00 voluntarii vor veni la Butuceni, la podul peste rîul Răut, iar pe 3 aprilie – la mănăstirea de la Țîpova.
Noi vom împărți sectoarele, ce vor trebui curățate, le vom oferi voluntarilor saci, mănuși și vom purcede la salubrizarea teritoriului. Doritorii pot aduce produse alimentare, pe care le vor putea pregăti la natură, în locuri special rezervate. Lemne de foc vor fi oferite de organizatori.
Aceste acțiuni ar putea deveni o tradiție?
- Desigur, aș dori ca aceasta să devină tradiție. Dar, pe de altă parte, sper că locuitorii satelor Butuceni și Țîpova, precum și turiștii ce vin acolo să vadă aceste locuri minunate, vor aprecia eforturile oamenilor veniți din toate colțurile Moldovei să colecteze gunoiul, și pe viitor vor păstra curățenia pe aceste teritorii. De asemenea, sper că după această campanie, nu va mai fi necesară o salubrizare socială și că deșeurile vor fi colectate în locurile special amenajate, iar primăria și Ministerul Culturii, în sfîrșit, vot instala containere pentru gunoi pe întreg teritoriul Orheiului Vehi și a mănăstirii de la Țîpova.
Care e bugetul campaniei și cum va fi folosit?
-Nu, repet, acesta nu e proiect și nici un fond, totul se face benevol, pe baza entuziasmului și cu forțele proprii.
Sunt parteneri, însă ei oferă doar suport informațional, apă, saci și, posibil, transport. Acest lucru e important, deoarece aceasta nu e o acțiune comercială și nu are buget.
Cum pot adera participanții la acțiune? Spre exemplu cititorii noștri?
- Simplu. Doritorii pot lua legătura cu noi la telefoanele: +37368505544+373 79773333. Puteți suna și adresa întrebări legate de organizarea acțiunii.
Va fi organizat transport pînă la locul acțiunii? De unde, cînd și unde?
- Precum a menţionat mai devreme – așteptăm răspunsul unui potential partener. Deocamdată, nu avem o ofertă, dar în curînd totul va fi clar: va fi organizat transport sau nu. Această informație va fi publicată în presă și va fi oferită la telefoanele indicate mai sus.
Dacă nu va fi organizat transport, atunci unde și la ce oră se vor aduna voluntarii?
27 martie, în satul Butuceni (pe pod la ora 10.00)
3 aprilie – curățarea strîmtorilor de lîngă Țîpova (întîlnirea lîngă mănăstire la 10.00).
Dacă va fi transport, atunci, cel mai probabil, acesta va porni la 8.30, de lîngă circul din capitală, în zilele indicate.
Cum pot lua legătura cu voi sponsorii și voluntarii? Poate lăsați vreo adresă electronică sau pagina de Facebook, pe care le vom publica.
- Doritorii pot suna la numerele de telefon +37368505544;+373 79773333, unde vor afla răspunsurile la întrebări. De asemenea, pot scrie pe adresa info@etnica.md
Cum veți sensibiliza opinia publică față de acest eveniment?
- Cu ajutorul vostru, partenerii noștri informaționali. Totodată, pe pagina noastră de FB va fi creat un eveniment cu denumirea „Să ajutăm natura”, unde toți doritorii vor putea adera și participa. Folosindu-mă de acest prilej, aș dori să-i rog pe potențialii parteneri să fie receptivi și să ajute natura! Deoarece de natură avem nevoie noi și viitoarele generații! Cine dacă nu noi nu o vom ajuta!
Spuneți că proiectul este unul social, atunci cine, în opinia Dvs. este interesat în desfășurarea lui?
- Doar oamenii receptivi. Poate sunt interesați și alții, dar, repet, această campanie nu are culoare politică și alte „capcane”. Este o acțiune pur social-culturală.
Cum ar trebui să fie reacția ideală la promovarea acestei acțiuni?
- Poate sună banal și naiv, dar eu îmi doresc ca locuitorii acestor sate să înțeleagă că deșeurile trebuie aruncate în locuri special amenajate, în containere. Din păcate, deocamdată, nu avem tomberoane pentru gunoi, cu excepția cîtorva agenților economici, care activează pe teritoriul complexelor turistice. Organizația noastră, în comun cu muzeul de stat și încă o întreprindere, în fiecare săptămînă, din contul nostru, evacuăm gunoiul din două sate: Butuceni și Morovaia. Primăria nu are bani pentru evacuarea deșeurilor. Din păcate, însă nu există un mecanism de colectare și evacuare a gunoiului la rampele autorizate. Între timp, populația continuă să arunce deșeurile în rîu, poluînd mediul.
De asemenea, aș dori ca tineretul să-și facă un obicei din ocrotirea mediului – este foarte important să le cultivăm acest obicei, în primul rînd, pentru sănătatea lor.
Vreau să le mulțumesc celor, care nu sunt indiferenți față de soarta meleagurilor noastre!
La aceste acțiuni au aderat mulți voluntari, întreprinzători și oameni simpli, cărora le muțumesc din suflet!
Vladimir Parnov este proprietarul complexului turistic „Vila Etnica”, amplasată în Orheiul Vechi. Complexul constă din restaurantul „La Butuc”, un hotel în stilul unui conac boieresc din sec. 18-19 și trei muzee private, în care se află exponate din toate colțurile Moldovei. Pe teritoriul complexul se desfășoară un șir de manifestații și festivaluri.
Valerii Catruc