Apicultorii din Moldova se aşteaptă la o recoltă modestă de miere
În acest an, apicultorii din Moldova prognozează o recoltă modestă de miere. Potrivit celor menţionate pentru NOI.md de către preşedintele Asociaţiei Naţionale a Apicultorilor, Ştefan Condratiuc, deja acum se poate spune cu siguranţă că volumul recoltei de miere de salcîm, care este principala sursă a colectării de primăvară, este cu 70% mai mic decît era de aşteptat.
Aceasta se datorează, în principal, vremii nefavorabile – seceta de anul trecut şi temperaturile aerului mai ridicate din primăvară au dus la înflorirea timpurie a salcîmului. Din cauza secetei din acest an, a lipsit și recolta de rapiţă. Apicultorii se mai aşteaptă la strînsuri de la tei, floarea soarelui, plante medicinale şi culturi tehnice. În această privinţă, de asemenea, recolta va depinde de condiţiile meteorologice din timpul verii.
"În prezent, putem exporta liber mierea pe pieţele UE. Însă, din cauza absenţei de pe piaţă timp de aproape trei ani, este foarte dificil de a reveni pe poziţiile anterioare. Dar, în orice caz, avem un volum mic de exporturi către Germania şi Cehia. Am primit alte cereri din Polonia, Italia şi Franţa privind achiziţionarea de miere", a spus Condratiuc.
Potrivit lui Ştefan Condratiuc, de obicei, pe piaţa internă este livrată aproximativ 30% din mierea recoltată, iar restul se exportă.
În Moldova se numără circa 150 mii de colonii de albine şi peste 4 mii de apicultori. În ţară se produce, anual, aproximativ 2500 de tone de miere.
Sursa: noi.md