Aproape 17 miliarde de planete asemănătoare cu Pămîntul

/ Vizionări: 5110

Астрономы нашли 17 миллиардов планет, похожих на Землю 

 

Cercetătorii cred că numai în galaxia noastră ar putea exista 17 miliarde de planete cu dimensiuni apropiate de cea a Pămîntului oribitînd în apropierea unei stele similare cu Soarele.

 

Teorie: Viața a apărut înainte de formarea Pămîntului
Teorie: Viața a apărut înainte de formarea Pămîntului

Astonomii americani sînt de părere că numărul planetelor cu dimensiune apropiată de cea a Pămîntului ar putea fi mult mai mare decît se credea pînă acum. După ce au analizat datele furnizate de telescopul Kepler, savanţii au ajuns la concluzia că în Calea Lactee ar putea exista 17 miliarde de astfel de planete.

Cercetătorii de la Societatea Americană de Astronomie (AAS) caută o planetă (sau mai multe) pe care ar putea exista viaţă sau pe care oamenii o vor putea coloniza în viitor.

Telescopul Kepler a fost programat să privească un anume sector din galaxie şi să identifice planetele de dimensiuni asemănătoare Pămîntului care orbitează în jurul stelelor. În vizorul său intră numai 150.000 de stele. Cu toate acestea, au descoperit 2.740 de "candidaturi".

Imagini uimitoare ale planetei noastre (Foto)
Imagini uimitoare ale planetei noastre (Foto)

Kepler detectează scădrea intensităţii lumininii care vine de la o stea atunci cînd prin dreptul ei trece o planetă. Metoda nu este însă infailibilă pentru că pe de o parte depinde de alinierea planului în care orbitează planeta cu obiectivul telescopului Kepler, pe de altă parte nu toate variaţiile luminozităţii sînt determinate de trecerea unei planete.

"Lista candidaţilor nu este completă (...) Vedem doar planetele care tranzitează stelele gazdă, stele care au planete aliniate astfel încît să le putem noi vedea şi pentru fiecare astfel de stea există alte zeci care au planete dar nu sînt aliniate astfel încît să poată fi văzute", declară Francois Fressin, astronom la Centrul pentru Astrofizică Harvard-Smithsonian.

Astronomii au calculat că 17% dintre stele găzduiesc cel puţiun o planetă nu mai mare de 1,25 de ori decît Pămîntul, pe o orbită nu mai mare de 85 de zile, mai mult sau mai puţin similare cu planeta Mercur. Asta înseamnă că în galaxia noastră ar putea fi aproximativ 17 miliarde de planete asemănătoare cu Pămîntul.

Teoria savanţilor de la Societatea Americană de Astronomie este confirmată şi de cei de la SETI care au identificat patru planete cu dimensiune nu mai mare decît de două ori cea a Pămîntului care orbitează în jurul unei stele smilare cu Soarele la o distanţă care ar permite existenţa apei în formă lichidă şi ar putea susţine viaţa. Spre deosebite de AAS, SETI este interesat de descoperirea formelor de viaţă extraterestră şi de aceea caută strict planetele care o pot susţine.

 

 

Sursa: noi.md

 

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: file_get_contents(https://viza.md/md/latest.rss/6): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden

Filename: rss-import/function.php

Line Number: 137