ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Arborele Tule – copacul cu cea mai mare circumferință din lume
 

Copacul Tule (în spaniolă Arbol del Thule / Árbol del Tule) crește în mijlocul orașului Santa Maria del Tule în Mexic. Tule este cel mai gros copac din lume, existent astăzi. Diametrul trunchiului său este de 14  metri, circumferința - 42 de metri. Inițial s-ar putea crede că Tule prezintă în sine mai mulți trunchi, concrescuți împreună, dar testele ADN au arătat că este un singur copac. Arborele Tule aparține speciei Taxodium mucronatum din genul Cupressaceae.

Pentru a cuprinde copacul Tule, e nevoie ca cel puțin 30 de persoane să se țină de mâini. Sub umbra sa pot încape 500 de persoane. Înălțimea copacului este de aproximativ 40 de metri, iar greutatea - 636 de tone.

Legenda zapotecilor (un popor indian din Mexic) povestește că acest arbore a fost sădit acum 1400 ani de Peciocia -  preotul zeului aztec al vântului Ehecatl. Oamenii de știință confirmă că vârsta copacului aproximativ corespunde aceleia din legenda indiană.

Localnicii au grijă de faimosul copac, iar în fiecare a doua zi de luni din octombrie, în oraș se face sărbătoare în cinstea sa.

Tule înseamnă "copac sacru". Uneori mai este numit și "Arborele vieții", din cauza chipurilor de animale (leu, elefant, crocodil ș.a.), care ar putea fi deslușite pe trunchiul său.

Дерево Туле

Дерево Туле

Дерево Туле

Дерево Туле

Дерево Туле

 

Sursa: eco-mir.org

Luni, 12 ianuarie 2015
Vizualizări: 5751

Citiţi de asemenea

Cel mai groaznic lucru pentru o persoană este să te transformi într-o persoană care doarme cu ochii deschiși: să priveșt...
32
Copilul urmărește cum bunica scrie o scrisoare și întreabă:- Scrii despre mine:Bunica se oprește din scris, zîmbește și ...
55
Mult timp a trebuit să urmez un  tratament pentru disfuncția glandei tiroide. M-am tratat în diferite moduri, am ...
173
Mulți oameni pentru a acoperi gardul aleg o soluție simplă - plantează de-a lungul acestuia thuja sau plante cățărătoa...
214