Arctic — un indicator al climei
Acest articol a fost tradus prin intermediul Google translate
Sfârşitul de Anul Polar International, care a avut loc în martie - un motiv pentru a face un bilanţ de două sezoane, din cercetari de teren în regiunile circumpolare. Din martie 2007 până în martie 2009 circa 50 mii oameni de ştiinţă şi specialişti au participat la peste 200 de proiecte de cercetare mai mult. A fost un număr record de ţări reprezentate - 63, creşterea semnificativă a numărului de ţări implicate în cercetarea de bază din cele mai reci regiuni ale planetei. A fost acoperită o varietate de ştiinţă - de la ecologie la astronomie, de la sociologie la zoologie. Programul actual al cercetării - aceasta este cea de a treia Anul Polar Internaţional pentru mai mult de 130 de ani. Fiecare dintre ei este începutul unei noi etape de cercetare în Arctica şi Antarctica.În timpul Anul Polar ultima ştiinţei mondiale 1957-1958 ştie despre regiunile polare nu este mai mare faţă de suprafaţa lui Marte. Însă în prezent, Arctic şi Antarctica au devenit un test de turnesol a schimbărilor climatice - ceea ce se întâmplă la scară globală le afectează în primul rând.
Indicative şi modificări în ceea ce priveşte aceste studii. Dacă până de curând Arctica şi Antarctica au fost interesaţi în primul rând ştiinţa, schimbările climatice globale şi agravarea problemelor de energie au cauzat schimbări radicale nu mai puţin, în geopolitică. ambiţiile politice au început să dicteze ştiinţă, şi modul în care ar trebui să fie explorate. Acest lucru nu ar fi putut fi imaginat un deceniu sau două în urmă.
Oren tinere de la Universitatea din California, Santa Barbara, a comentat cu privire la situaţia cu activitate de cercetare polare în acest fel: "Avem nevoie de ecosistem de management bazate pe metode ştiinţifice, mai degrabă decât cursa pentru resursele Arcticii, care vor fi inevitabil însoţite de un conflict de interese naţionale".
În acest sens, pentru unele grupuri pentru protecţia mediului, inclusiv Greenpeace, au propus un proiect de 50 de ani moratoriu pe toate de dezvoltare în zona arctică. Având în vedere geopolitic apetitul tot mai mare a puterilor lumii, în special cele ale căror teritorii sunt situate la poli, este puţin probabil că această propunere poate colecta un număr semnificativ de suporteri.
Mulţi cercetători pe bună dreptate, se tem că topirea gheţii arctice şi deschis în această privinţă, posibilitatea de dezvoltare a resurselor minerale, apariţia de noi benzi de mare, habitat pescuitul şi drumeţii mutat prioritare ale cercetării ştiinţifice cu chestiuni importante pentru a atinge argumente politice.
Temerile nu sunt nefondate, spune revista Nature (26.02.2009), de exemplu de acest caz şi cu vas de cercetare francez "Tara", al cărui program de cercetare de aproape a fost sabordat din cauza întârzierilor în portul rusesc Tiksi, şi dorinţa aparent de partea rusă pentru a desfăşura activităţi de cercetare, în principal în interesul naţional.
Având în vedere expediţie "Tara" a fost purtat de vânt, pur şi simplu cu gheaţă - cât mai aproape de Polul Nord. Apoi, cercetatorii surpriză aşteptată care a schimbat toate planurile lor - în loc de o perioadă de două ierni arctice aşteptaţi unei nave din captivitate de gheaţă, au văzut pentru ei înşişi realitatea schimbărilor climatice care apar cu planeta. Din cauza ratei de încălzirea derivă de gheaţă arctică a accelerat aproape sa dublat - si "Tara", sa dus la apă curată timp de nouă luni înainte de termen.
Exploratori încă nu au însumat expediţiile lor, dar concluziile provizorii au fost impresionante. Este acum clar că Groenlanda şi foi de gheaţă din Antarctica pierd în masă, şi, astfel, să contribuie la creşterea nivelului mării. Încălzirea în Antarctica este mult mai răspândită decât se credea, şi acum se pare că rata de pierdere de gheaţă din Groenlanda este în creştere.
Cercetatorii au descoperit caArctic în verile din 2007 şi 2008, minim anual de gheaţă pe mare a atins cel mai scăzut nivel din mai mult de 30 de ani de observaţii prin satelit. În plus, expediţia de Anul Polar Internaţional, a înregistrat un ritm fără precedent de gheaţă în derivă în bazinul Arctic. Temperatura permafrostului în Alaska şi în zona arctică rusă a crescut din 1970 la 1-2 grade, şi continuă să crească la 0,2 grade pe an. Datorită modificărilor de încălzire globală, în natura şi întinderea de vegetaţie în Arctica, care afectează animalele de păşunat şi de vânătoare.
La navele de cercetare ştiinţifică de Anul Polar Internaţional, a primit date suplimentare privind încălzirea globală, care a confirmat că atât Oceanul Sudic încălzit mai mult decât oceanele, în medie. De apă de fund, format în largul coastei Antarcticii este în concordanţă cu topirea crescut de raft gheaţă şi stratului de gheaţă din Antarctica continentale şi pot afecta circulaţia oceanică. Astfel, încălzirea globală afectează Antarctica, pe o scară de nu au fost identificate.
În cursul de cercetare pentru Anul Polar Internaţional, au fost depistate, de asemenea, cantităţi semnificative de carbon stocat în permafrostului sub forma de metan. Decongelare permafrostului reprezintă o ameninţare potenţială de a se retrage acumulate metan - un gaz cu efect de seră - de la starea de echilibru şi o eliberează în atmosferă. Cercetatorii au observat emisii importante de metan din ocean sedimente de-a lungul coastei din Siberia.
Este încă devreme pentru a evalua rezultatele realizate de oamenii de ştiinţă. Rămâne neclar, şi viitorul proiect global cu privire la crearea a două reţele rivale, starea de gheaţă - în Arctica şi Antarctica. Este încă nu a stabilit un arhivă generală a rezultatelor cercetărilor întreprinse în cadrul Anului Polar Internaţional.
Cu toate acestea, unul din rezultatele Anului Polar International este deja evidentă: interes în Arctica şi Antarctica şi a revenit la ştiinţă şi politică.
Ivan Hatch
chaskor.ru