«Arii protejate» – lozinca Zilei Europene a Parcurilor, celebrată la Chişinău
«Arii protejate» – lozinca Zilei Europene a Parcurilor, celebrată la Chişinău
O lecţie deschisă dedicată Zilei Europene a Parcurilor şi a Păsărilor a fost organizată în Parcul dendrologic din Chişinău. Elevii şcolilor primare din capitală şi-au îmbogăţit cunoştinţele despre viaţa păsărilor sălbatice şi despre habitatul acestora. Adolescenţii au aflat că doar în ultimii ani în Cartea Roşie au fost introduse circa 39 de specii de păsări şi că fiecare dintre noi poate contribui la salvarea faunei din Europa. Viceministrul Mediului, Lazăr Chirică, a menţionat că Republica Moldova este unica ţară din Europa, care nu dispune de un parc naţional. „Noi avem mai multe arii protejate, însă nu şi parcuri naţionale. Preconizăm ca pînă la sfîrşitul anului 2013 să fie deschis primul parc naţional numit „Orhei””, a mai adăugat viceministrul. Potrivit lui Chirică, în Moldova ariile protejate constituie 4,65 % din teritoriul ţării sau circa 158 de mii de hectare. „Scopul nostru este de a atinge cota medie europeană, care constituie 10% şi prin intermediul ariilor protejate să contribuim la consolidarea şi protejarea speciilor vulnerabile şi a celor dispărute”, a mai adăugat el. Pe parcursul lecţiei copiii au aflat informaţii noi despre parcurile din Moldova, au făcut o excursie detaliată prin Parcul dendrologic şi au avut parte de jocuri tematice.
La finele lecţiei, viceministrul a menţionat că ministerul efectuează anual un şir de măsuri, în scopul protejării parcurilor din capitală. „În primul rînd, noi am contribuit la plantarea unor suprafeţe impunătoare cu copaci. Anul acesta plantarea se va face şi toamna, astfel anual se plantează o mie de copaci”, a spus Chirică. Potrivit lui, o problemă cu care se confruntă reprezentanţii Asociaţiei de gospodărire a spaţiilor verzi este gunoiul din parcuri. Evacuarea acestuia este dificilă din lipsa tehnicii specializate, cît şi din cauza insuficienţei muncitorilor.
La 28 mai, Ministerul Mediului, în contextul acestor sărbători, va organiza primul concert naţional dedicat mediului ambiant. Concertul va avea loc în Parcul Valea Morilor la Teatrul Verde, unde vor fi prezentate cele mai importante evenimente şi rezultatele concursurilor care au fost organizate de către minister pe parcursul anului. Federaţia Europeana a Parcurilor, EUROPARC Federation, a lansat în 1909 „Ziua Europeana a Parcurilor”, cu scopul de a ilustra importanţa ariilor naturale europene. Pe întreg cuprinsul continentului, Ziua Europeană a Parcurilor a început să fie sărbătorită la 24 mai de către administratorii de parcuri, ONG-uri, precum şi de instituţii guvernamentale de protecţie a mediului.
Sursa: noi.md