Aron Vodă – un tiran pe tronul Moldovei

/ Vizionări: 5736

Aron Vodă – un tiran pe tronul Moldovei

Aron Vodă Tiranul a ocupat tronul Moldovei în anii 1591-1592; 1592-1595.

Moldova se va alătura acţiunii ecologice „Ora Planetei”
Moldova se va alătura acţiunii ecologice „Ora Planetei”

După părăsirea Moldovei de către Petru Şchiopul (1591) tronul ţării rămasese vacant. Dintre pretendenții ce se linguşeau pe lîngă sultan cel mai şmecher şi cel mai darnic a fost un oarecare Aron, fiul nelegitim al lui Alexandru Lăpuşneanu şi, deci, descendent al ilustrei dinastii princiare a Muşatinilor. Acest cumpărător „plătise pentru tronul Moldovei o sumă nemaipomenită – peste 400 000 de galbeni”.

Chiar din primele zile a început jecmăneala cruntă a ţăranilor, clerului, a boierilor. Drept urmare s-au răsculat orheienii şi sorocenii (1592). Aron vodă a înăbuşit răscoala, dar tronul a fost ocupat de un alt „domnitor cu ziua”, de un oarecare Alexandru cel Rău.

Aron Vodă obţine de la Poartă continuarea domniei – pentru a agonisi bani, ca să achite datoriile. În a doua sa domnie a susţinut relaţii cu Transilvania, cu cazacii, cu Habsburgii în scopul de a se menţine la tron, ca mijloc de căpătuire, nu pentru a elibera Moldova.

Aron Vodă porunceşte zidirea, în 1593-1594, a bisericii mănăstirii Aroneanu, de lîngă Iaşi, aceasta fiind, se pare, ultima ctitorie Muşatină cunoscută pînă azi. În urma uneltirilor ardelenilor, hatmanul Stefan Răzvan în aprilie 1595 l-a detronat pe Aron vodă, care a fost închis în Transilvania, apoi otrăvit.

 

 

Sursa: moldovenii.md