ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Aşezare ecologică: Damanhur
 

Damanhur este o eco-societate bazată pe valori etice și spirituale care a câştigat premiul O NU ca model al unui viitor durabil.

 

Federaţia a fost înfiinţată în anul 1975. În ea locuiesc aproximativ 1.000 de persoane. Este situată pe teritoriul regiunilor Valchiuzella şi Alto Canavese, la poalele Alpilor Piemont.

 

Экопоселение: Даманхур

 

Damanhur invită toată lumea să participe la programe de formare profesională și la diferite evenimente organizate pe tot parcursul anului. Sunt posibile vizite de scurtă şedere și cele mai lungi – pentru instruire, odihnă și recuperarea sănătăţii.

Damanhure promovează cultura păcii, activitatea socială și politică și dezvoltarea echitabilă pe principii de solidaritate, voluntariat, respect pentru mediul înconjurător și artă.

 

Экопоселение: Даманхур

 

Damanhur are propria constituție, valută, ziar zilnic, revistă, ateliere de artă, centru de cercetare științifică și medicală, universitate publică, şcoală primară şi gimnaziu pentru copiii.

 

Экопоселение: Даманхур

 

Damanhur dispune de centre care activează în Italia și alte țări europene, Japonia și Statele Unite și colaborează cu organizațiile internaționale implicate în dezvoltarea socială, civică și spirituală a planetei

 

Экопоселение: Даманхур

 

În fiecare an, mii de oameni vizitează Damanhur, pentru a face cunoştinţă cu noul model al societăţii şi studia filosofia și a medita în templele, sculptate manual în stâncă de către cetăţenii comunităţii. Mulți vizitatori au numit această clădire magnifică a "opta minune a lumii". Aceste temple reprezintă în mod simbolic spațiul interior al fiecărui om.

 

Экопоселение: Даманхур

 

În temple,culoarea și mărimea au o importanță deosebită și fiecare detaliu corespunde codului precis de forme și proporții, iar fiecare sală are o acustică specială și sunete aparte. Sala de Apă, Sala de Pământ, Sala de Sfere, Sala Oglinzilor, Sala de Metal, Templul Albastru și Labirintul sunt edificii ai cultelor omenirii şi opere de artă, create în întregime manual, dedicate naturii divine a umanității.

 

Экопоселение: Даманхур

 

Plimbarea prin săli și coridoare corespunde călătoriei întreprinsă într-o profunzime umană. 

 

Экопоселение: Даманхур

 

Экопоселение: Даманхур

 

Templele sunt situate pe un teritoriu mai mare de 8500 m3, pe cinci nivele diferite. Ele sunt unite prin pasaje de sute de metri lungime şi au fost construite în locul unde placa continentală eurasiatică se uneşte cu cea africană, împingând la suprafaţă milonit - o minerală de o vârstă de 300 de milioane de ani, care este o piatră simbolizând energia fizică a Pământului. 

 

Экопоселение: Даманхур

 

Cetățenii Federației activează în cadrul a mai mult de 60 de întreprinderi şi menţin o reţea de servicii. Majoritatea din ele sunt cooperative, unite într-un consorțiu, care oferă produse de calitate.

 

Экопоселение: Даманхур

 

Damanhur dezvoltă activități în mai multe domenii: ateliere de artă, produse din sticlă, mozaic, pictură, sculptură, restaurare și turism rural, calculatoare si consultanţă IT, publicații, cercetări terapeutice, eco-arhitectura şi potenţialul ecologic.

Teritoriul pe care este situată comunitatea are nevoie de o infrastructură în creştere, școli, biblioteci și servicii noi pentru a spori dezvoltarea în plan social și economic.

 

Экопоселение: Даманхур

 

Damanhur întoarce în uzul contemporan meşteşugurile din trecut şi le integrează cu tehnologiile și procesele moderne.

Damanhur a fost creat pentru a realiza visul despre o societate bazată pe optimism și faptul că oamenii pot prelua controlul asupra propriilor destine, independente de orice forțe externe.

 

Экопоселение: Даманхур

Экопоселение: Даманхур

Экопоселение: Даманхур

Экопоселение: Даманхур

Экопоселение: Даманхур

 

 

Экопоселение: Даманхур

 

Aceasta a fost viziunea fondatorului comunităţii Damanhur, Oberto Airaudi care în prezent, după obiceiul cetățenilor Federației de a prelua numele animalelor, de asemenea se numește, Şoim.

Oberto, s-a născut în 1950 la Torino. Din copilărie, a avut deja o viziune spirituală clară şi abilități pentru vindecare. Dezvoltarea sa spirituală și personală a continuat timp de mai mulți ani datorită studiilor, călătorilor de formare, trezirii memoriei, dezvoltării abilităților artistice și redescoperirii cunoștințelor vechi.

Filosof, vindecător, scriitor și artist, dorind să prezinte publicului rezultatele cercetărilor sale și să înceapă o fază mai intensă de experimentare, a creat în 1975, în Torino, Centrul Hill, care treptat s-a transformat în Damanhur, liderul spiritual al căruia, Şoimul este până în prezent.

Hildur Jackson, unul dintre fondatorii rețelei globale de eco-village, scrie în cartea sa "Viața în aşezarea ecologică - restabilirea pământului și a poporului său":"Şoimul este o fiinţă foarte omenoasă şi talentată care împărtășește ideile sale inovatoare cu comunitatea, recunoscându-l ca un lider de încredere".

Calea propusă de Oberto Airaudi, duce la trezirea meşterului în fiecare om prin educație, experimentare, exprimarea deplină a potențialului individual și depășirea oricărei abordări dogmatice. Pe această idee se bazează convingerea că fiecare om participă la crearea naturii divine, care trebuie să fie trezită în el cu ajutorul unei interacțiuni constante și continue cu alți oameni. În rezultat, Damanhur s-a transformat într-o societate care este în continuă evoluție și transformare, la bazele căreia stă o apreciere exactă a diferențelor și a sistemul social, politic și filosofic, care în mod constant se schimbă şi poate fi apreciat doar ceva mai târziu.

 

Экопоселение: Даманхур

 

Massimo Introvigne, unul dintre cei mai proeminenţi sociologi în domeniul religiilor lumii, într-un interviu dat companiei britanice "Amora", spune: "Damanhur este una dintre cele mai avansate comunități spirituale din lume, și cred că tradiția comunităţii este tradiția veche a înțelepciunii, dar pe de altă parte, este şi o realitate complet nouă. Cred că fondatorul ei, Oberto Airaudi, a reuşit să creeze ceva cu adevărat nou, despre succesul activității sale vorbeşte faptul că această experiență a depăşit cele mai favorabile pronosticuri ale sociologilor. Stabilitatea Damanhurului este destul de neobișnuită și excepțională, care respinge unele teorii susținând că acest tip de comunitate în lumea post-modernă nu poate supraviețui mai mult de câțiva ani. Probabil că această teorie ar trebui să fie revăzută în lumina experienței Damanhurului. Damanhur este un fenomen destul de serios pentru că este vorba de o convieţuire nu de 20 de persoane, ci de mai mult de 600!"

Întotdeauna discret, puţin predispus pentru publicitatea imaginii proprii, Şoimul nu dispune de dreptul decizional în cadrul structurii politice și sociale a Damanhurului, administrate de organele alese, dar are posibilitatea de a conlucra cu conducerea, aleasă de cetățeni și cu toți cei responsabili pentru organizarea diferitelor aspecte ale vieții în Federație. Şoimul este implicat activ în domeniul cercetării terapeutice, artistice și științifice..

 

 

Sursa: eco-domishko.blogspot.com

 

ABONAȚI-VĂ
Joi, 18 aprilie 2013 16:53
Vizualizări: 6504

Citiţi de asemenea

Unde țintește Republica Moldova în proiectele de eficiență energetică? Criza energetică, preturile înalte la resurse ene...
633
Învăţînd să gîndească creativ şi incluzîndu-şi canalele de percepţie, omul capătă posibilitatea de a obţine o cantitat...
85853
Pentru producerea uleiului de palmier se foloseşte un soi special de palmier de Guineea. Acest produs este singurul ulei...
27361
  La înmulțirea plantelor din butași uneori apare problema de înrădăcinare. Pentru a accelera procesul, puteți recu...
39118