ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Așezarea ecologică «Kovceg»
 

... am aflat despre această așezare de pe site-ul rodoposelenie.ru, m-a interesat un anunț de pe pagina lor, în care se vorbea despre organizarea seminarului privind construcția caselor individuale. Am trimis cererea și am contactat persoana care se ocupă de organizație. Numele lui este Serghei Șevliakov.
Pe data stabilită am venit într-un orășel mic situat la aproximativ 30 de km de așezare  - Maloyaroslaveț. Acolo am fost întâlnit și adus cu mașina în așezare. În acest an, după cum mi s-a explicat, au fost foarte puțini doritori să participe la seminar. În total am fost doar cinci, însă mi-a părut foarte bine, căci m-am informat din plin. Nu eram nevoiți să ne grăbim, am avut destul timp ca să aflăm detaliile.
În acest an, așezarea Kovceg își împlinește 15 ani de la inființare. În prezent aici trăiesc permanent circa 54 de familii, și încă vreo douăzeci trăiesc din primăvară până în toamnă. Așezarea are o suprafață de aproximativ 120 de hectare, e ca o poiană mare la mijlocul pădurii. Fiecare familie deține un teren de 1 ha, unde își construiește casa, face iaz, plantează pădure, livadă, grădină și multe altele.
Înainte de călătorie, mă chinuiau îndoielile cu privire la o serie de aspecte cu privire la modul de viață în așezare ecologică, cum ar fi: cum să câștigi banul? unde să muncești? unde și cum să-ți educi copiii? și multe altele. Însă după ce am stat de vorbă cu locuitorii săi și am văzut cum își duc traiul, îndoielile au dispărut. Trăiesc într-o comunitate mare, toate problemele sunt rezolvate împreună, la adunări comune. Și pot să vă spun că în 15 ani acești oameni au obținut rezultate uimitoare. Priviți și singuri: la moment au în dispoziția sa o pădure arendată, care au apărat-o de "șefii" locali, și acum dispun de acesta și o tratează ca bunii stăpâni - cu dragoste și grijă, plantează unde e necesar pădure tânără, fac curățarea sanitară. Datorită acestei atitudini au și materiale de construcții, și lemne de foc pentru toți locuitorii. În această perioadă scurtă de timp, băieții au construit un atelier de cherestea și tâmplărie, au achiziționat echipamente: tractoare, excavatoare, macarale, camioane, au construit o casă comună, o saună, un magazin, adică și-au creat o infrastructură, necesară ca să locuiască, să lucreze și să se dezvolte. În plus, au format niște echipe care construiesc case și izbe, atât pentru sine, cât și la comandă. Aflând acestea, a dispărut prima mea îndoială.
În casa comună, pe lângă desfășurarea adunărilor, se face și școala, și mulți dintre locuitorii așezării predau anumite obiecte, fac secții de dezoltare, seminare. Copiii, în opinia mea, diferă mult de cei din orașe sau chiar sate, nici nu vă pot reda în cuvinte, trebuie să-i vedeți singuri! De asemenea, pare-mi-se că în acest an, băieții au construit și un teatru în aer liber, unde în spectacole participă atât copiii, cât și adulții. Cred că puștii aceștia au posibilități nelimitate pentru dezvoltare personală!
Seminarul la care am participat m-a făcut să înțeleg că nu ai nevoie de un capital mare pentru a-ți construi casa. Da, aici nu se construiesc "conace" și ”vile” , dar nimeni nici nu are nevoie de acestea! În loc de bani oamenii de aici pun suflet în propriile case, și trăiesc o viață fericită, fără credite și ipoteci!
Am avut ocazia să văd foarte multe lucruri interesante în așezarea Kovceg, nici nu pot să-mi amintesc măcar ceva negativ, mi-a plăcut totul, deși eu, un om (din păcate) încă fumător, trebuia să mă ascund prin tufișuri, deoarece statutul așezării interzice consumul de alcool și tutun pe teritoriu, și m-am simțit oarecum inferior (și, de fapt, merit această senzație!); cu toate acestea, pentru mine societatea aceasta a devenit idealul societății de viitor. E singura modalitate de a ne renaște și de a ne curăți de murdăria, pe care ne-a adus-o în trup și suflet ”civilizația modernă”.
Recomand tuturor celor, care cât de puțin se gândesc la viitorul său și a copiilor săi, să viziteze așezarea Kovceg și să vadă cu ochi proprii acea viață alternativă, pe care majoritatea dintre noi nu doresc s-o observe, și, să mă credeți, pierd foarte mult!

Știrile partenerilor noștri

Citiţi de asemenea

William James Sidis a fost, de mic copil, o persoană specială. S-a născut în Statele Unite pe 1 aprilie 1898 şi a murit ...
299
În întreaga lume, serviciile stomatologilor sînt foarte scumpe.... Ca toate serviciile în care cineva face pentru noi, c...
467
Cu 15 ani în urmă, întorcîndu-se dintr-o regată în Hawaii,  un tînăr yachtsman, fiul unui magnat chimic bogat, Char...
347
Cum ne-au învățat pe toți, vă amintiți? Muntele Everest este cel mai înalt munte de pe planeta noastră. Nu! De fapt, ace...
466