Aşezări energetic eficiente
Aşezări energetic eficiente
În 2004, municipalitatea daneză Egedal, din apropierea oraşului Copenhaga, a lansat un proiect pilot în domeniul construcţiei. Astăzi, "Stenlese de Sud" este cea mai mare din Europa aşezare energetic eficientă. Principala condiţie a experimentului - casele construite trebuie să respecte standardele de energie şi de mediu, mult mai stricte decât cele care operează pe teritoriul Danemarcei.
„Stenlese de Sud" acoperă o suprafaţă de 76 hectare. În conformitate cu proiect dezvoltatorii pot proiecta case cu absolut orice arhitectura, dar fiecare clădire trebuie să consume energie cu 35% mai puţin, decât se cere în Codul de construcţii din Danemarca. Acest lucru salvează 3.6 milioane kWh anual, şi în 30 de ani (ciclul de viaţă medie al unei clădiri) economii vor constitui peste 100 de milioane kW.
Pentru a atinge standardele specificate de eficienţă energetică în construcţia aşezărilor sunt folosite soluţii tehnologice moderne:
Izolare termică
Schimbătoare de căldură, recuperatoare: schimbătoare de căldură recuperează căldura din aer, care iese din casă printr-un sistem de ventilaţie forţată.
Pompe de căldură: pentru încălzirea locuinţelor şi încălzirea apei sunt utilizate pompe de căldură, care colectează căldura din pământ şi apele subterane. La ieşire se formează apa caldă, care prin pardoseală caldă încălzeşte cabana.
Sisteme de colectare a apelor pluviale
Sursele regenerabile de energie: Instalarea colectoarelor solare.
Case izolate (pasive)
Construcţia casei energetic eficiente costă cu 7-10 la sută mai scump, decât de obicei. Costul caselor în Stensele este ridicat chiar şi după standardele moscovite: în medie - 1,7 mii de euro pe un metru pătrat. m. Se planifică că costuri suplimentare ar trebui să fie recuperate în 15-20 de ani, dacă vor rămâne preţurile actuale la energie şi energie electrică.
Sursa: rf-energy.ru