ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Așezarile ecologice din Moldova. O mică relatare.
 

Ideea de o viață în natură, pe propriul pământ, alături de oamenii care gândesc la fel devine din ce în ce mai populară în toată lumea și de asemenea, în țara noastră. Și dacă cu cinci ani în urmă, când eu împreună cu soțul căutam o așezare ecologică, la care să ne putem alătura, în Moldova se știa mai mult sau mai puțin doar despre ”Sciastlivoe”, acum la noi în țară există mult mai mulți oameni cumpătați și în diverse localități. Am decis să fac o mică relatare despre așezările ecologice din Moldova, pentru ca cei ce caută un loc pentru viitorea sa casă sau moșie să aleagă ce i se potrivește mai bine.

 

Sciastlivoe

Este o așezare a oamenilor uniți de ideile expuse de Vladimir Megre în cartea sa ”Anastasia”. Probabil că este prima așezare din Moldova. Are mai mult de zece ani și este situată în raionul Orhei, la câțiva kilometri de la satul Donici.

Condițiile de întrare în comunitate: trebuie să citiți toate cărțile scrise de Megre despre Anastasia, să fiți inspirați de ideile acestea și să fiți gata de a vă schimba trăiul în conformitate cu noile viziuni; de asemenea, să respectați regulile de conviețuire stabilite de comunitate.
Detalii pe www.schastlivoe.com.

Numărul de locuitori: la moment, în așezare permanent se află trei familii, multe familii ce au teren și casă vin acolo la sfîrșit de săptămână și în timpul vacanțelor. Cât de multe familii în total sunt în Sciastlivoe eu nu știu.
Detalii: deoarece așezarea a fost construită ”de la zero”, în câmpul liber, acolo nu este curent electric de la rețea (în schimb au sisteme solare). Nu e organizată școala sau grădinița. Suprafața minimă a terenului ce poate fi cumpărat e de 1 ha.

 

Rîșcova

Este o așezare în curs de formare, care se afla la etapa primară de dezvoltare și este creată într-un sat deja existent - Rîșcova, din raionul Criuleni. Satul se află chiar la poalele pădurii, lângă un lac. În sat locuiesc aproximativ 1 000 de oameni, are o infrastructură bine dezvoltată (este o grădinița pentru copii, gimnaziu, mai multe magazine, un oficiu poștal, punct medical, bibliotecă, comunicații - gaz, electricitate, canalizare, telefon, internet).

Condițiile de întrare în comunitate: sunt bineveniți susținătorii modului ecologic de viață, agriculturii și construcției ecologice. Este binevenită o alimentație sănătoasă și o atârnare conștientă față de copii. Încă nu există statute sau condiții speciale de intrare în comunitate.
În Rîșcova, există două opțiuni de cazare. Prima este de a achiziționa un teren propriu cu sau fără casă, adică o gospodărie privată, independentă. Detalii: +(373)69555940 și www.eco-moldova.com. A doua e de a se alătura comunității de co-housing, ceea ce presupune de a trăi într-o casă separată, dar pe un teren comun, precum și de folosi facilități comune și de a participa la proiecte și lucrări comune. Detalii: www.eco-village.md.

Numărul de locuitori: la moment permanent locuiesc două familii, încă două și-au cumpărat teren și își construiesc activ case; ei planifică să se mute din oraș deja în vara viitoare. Încă două familii au cumpărat terenuri în perspectivă.

Detalii: deoarece Rîșcova este în primul rând un sat, veți contacta cu sătenii, care, deși sunt foarte prietenoși și amabili, totuși nu ne împărtășesc viziunile despre mediu, stil de viață sănătos și o dietă sănătoasă.

 

Bălțata

Așezarea e, de asemenea, în curs de dezvotare. Este situată, la fel ca și Sciastlivoe, în loc gol în apropierea satului Bălțata raionului Criuleni. A fost creată de susținătorii ideilor lui Vladimir Megre. Comunitatea e de vorbitori de limbă română.

Condițiile de întrare în comunitate: nu dispun de detalii. La cerere vă pot face legătura cu unul din fondatorii acestei așezări.

Numărul de locuitori: conform datelor mele aici s-au construit 2-3 case, permanent locuiește o familie.

Detalii: un drum prost de la sat la așezare, care în timpul ploilor se estompează; nu au curent electric central și nici generatoare.

 

Nemțeni

Acestă așezare ecologică încă nu a fost inființată, însă la asta visează Garry Iațco – un fermier ecologic care a cumpărat câteva hectare de teren în apropierea satului Nemțeni raionului Hîncești.

Condițiile de intrare în comunitate: Garry vrea să unească pe susținătorii unui stil de viață sănătos, vegetarieni și oameni pe dieta crudă; precum și pe cei cărora îi sunt cunoscute ideile lui Vladimir Megre și care nu se tem de lucru și trai pe pământ.

Numărul de locuitori: așezarea ca atare încă nu există, dacă aveți dorință să vă alăturați lui Garry, îl puteți contacta la numărul de telefon +(373)79500033.

Detalii: trebuie să fiți gata să treceți un drum lung, începând cu construcția casei, amenajarea teritoriului și crearea condițiilor confortabile de la zero.

Asta e tot ce știu despre așezările ecologice din țara noastră, deși am auzit că există o așezare mică și în proces de formare în sudul Moldovei, și una în Transnistria. De asemenea, în Republica Moldova există o mulțime de familii care s-au mutat din orașe în sate (sau fazende) și trăiesc acolo în conformitate cu propriile sale viziuni ecologice. Numărul lor e mult mai mare decât se știe dar, din păcate, aceștia nu oferă informații despre sine, locuiesc aparte.

Știu sigur că în satul Sămănanca (raionul Orhei), satul Ivancea (raionul Orhei), satul Sireț (raionul Strășeni), satul Țipova (raionul Rezina), orașul Lipcani (raionul Briceni), într-un sat mic de lângă Dubăsari (Transnistria) trăiesc prietenii noștri care ne împărtășesc ideile. Poate că vă va place unul dintre locurile acestea. Să știți că acolo nu veți fi singuri.

 

Sursa

Sâmbătă, 18 octombrie 2014
Vizualizări: 3686

Știrile partenerilor noștri

Citiţi de asemenea

Specialiştii susţin că pentru Moldova coeficientul de împădurire trebuie să nu fie mai mic de 25%, şi nu ca acum - 12,7%...
21
În următoarea perioadă, pînă în a.2039, schimbările climatice ar putea afecta grav pădurile din nordul Republicii Moldov...
20
Puțin este cunoscut faptul, că Republica Moldova este cea mai despădurită țară din Europa! Și asta ne afectează puternic...
90
Atunci când procesul de producție este organizat corespunzător, fiind bazat pe echipamente și materii prime de calitate,...
45