ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Aşezările ecologice — un nou mod de viaţă 


Aşezările ecologice - un nou mod de viaţă 

 

Astăzi, chiar şi elevii cunosc situaţia ecologică de pe Pămînt. Apa pură, aerul nepoluat, produsele alimentare organice şi îmbrăcăminte din ţesături ecologice sunt acum un lux pentru o persoană obişnuită. Şi cine dintre noi nu ar vrea să nimerească pe o insulă pustie, unde totul ce ne înconjoară, ar fi natural, neatins de activitatea umană. Oamenii doresc să trăiască în mediul natural curat, dar nu fac nimic pentru a atinge acest lucru. Cu toate acestea, există unii membri ai societăţii, care reflectă profund asupra problemei ecologice şi sunt dispuşi să facă orice pentru a îmbunătăţi situaţia. Ei organizează aşezările ecologice.

Aşezare ecologică sau, mai simplu, ecovillage (village în fr. sat – trad.) prezintă colonizările organizate ale unui grup mic de oameni într-un anumit teritoriu, care locuiesc din agricultura naturală organică. Scopul lor: îmbunătăţirea şi curăţarea ecologică a mediului înconjurător.

 

Aşezările ecologice - un nou mod de viaţă 

 

Oamenii în cadrul aşezărilor ecologice trăiesc sub formă de comunitate sau gospodării individuale. Însă ei, din punct de vedere economic şi psihologic, se sprijină reciproc pentru că împărtăşesc interesele spirituale şi ecologice comune. Aceştia promovează protecţia mediului înconjurător şi arată pe exemplu propriu că viaţa pe Pămînt este posibilă cu impactul minim asupra naturii, fără a o distruge, şi astfel pentru a evita o catastrofă globală.

Mişcarea de ecovillages a început în anii 60 din secolul XX în Occident. În acest timp în societăţile occidentale a crescut un interes pentru armonia lumii interioare a omului, s-a început să se conştientizeze amploarea impactului uman asupra mediului şi să se înţeleagă care va fi răsplata.

În Scoţia, există cea mai mare şi mai populară eco-aşezare – comunitatea Findhorn (aproximativ 500 de persoane). Istoria acestei aşezări s-a început acum 40 de ani. Două familii au cumpărat un lot mic de pămînt şi vagoane pentru locuit şi au început cultivarea legumelor şi florilor pe nisip. Atunci vecinii au fost surprinşi de comportamentul familiilor. Astăzi, aici vin milioane de turişti pentru a se întîlni cu membrii comunităţii Findhorn şi a face cunoştinţă cu modul lor de viaţă.

Recent a fost înfiinţată Uniunea eco-aşezărilor europene. În Rusia această mişcare nu se dezvolta la fel de activ, dar şi la noi sunt oamenii ne-indiferenţi. Sunt cunoscute astfel de aşezări ruseşti, cum ar fi Kitej (regiunea Kaluga), comunitatea Grişino (regiunea Leningrad), Tiberkul (comunitatea religioasă cu elemente ecologice în regiunea Krasnoiarsk), Liubinka, Kovceg (Arca), etc.

Există mai multe forme de aşezări ecologice în care oamenii sunt implicaţi în activităţi diferite, au reguli diferite, diferite tipuri de auto-limitări impuse în stilul de viaţă, tipuri şi mijloace de producţie. Dar toţi ei au aceeaşi idee - utilizarea raţională a resurselor naturale.

În Rusia există mai multe motive pentru răspîndirea aşezărilor ecologice: deteriorarea cu fiecare zi ce trece a situaţiei ecologice, premisele istorice (deoarece Rusia în perioada pre-revoluţionară a fost considerată ca o ţară agrară), dorinţa oamenilor de a mînca calitativ, de a se îmbrăca şi trăi în armonie cu natura, setea oamenilor de libertate politică şi independenţă economică.

Dar, în afară de avantaje de şedere în ecovillages, există anumite dificultăţi: lipsa condiţiilor confortabile de trai obişnuite pentru rezidenţii urbani, un mare volum de muncă fizică şi de responsabilitate, ceea ce este foarte dificil fără obişnuinţă. În plus, rezidenţii care sunt dispuşi să comunice cu un cerc larg de oameni, aici sunt nevoiţi să interacţioneze, în principal, cu aceleaşi persoane. Nefuncţionarea cadrului juridic al aşezărilor ecologice creează unele probleme în perfectarea documentelor.

Dar în ciuda tuturor dificultăţilor, mişcarea aşezărilor ecologice se dezvoltă destul de rapid şi are un mare viitor.

 

 

Sursa: ecofriendly.ru

 

Miercuri, 04 ianuarie 2012
Vizualizări: 2526

Citiţi de asemenea

Vreți ca copilul să reușească în viață? Atunci toată copilăria mîngîiați-l, îmbrățișați-l, acceptați-i sentimentele. Nu ...
84
În Republica Moldova început Campania națională de plantare a arborilor „Prin sădirea de pădure salvăm Moldova”, o acțiu...
38
De hramul orașului Chișinău, Compania ”Viorica Cosmetic” a deschis primul magazin Viorica cu un concept nou, conceptul d...
64
Chișinăul nostru , desigur, estre un oraș vechi, cu o istorie bogată. Cunoaștem multe despre el din lucrările istoricilo...
108