ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Astronomii au determinat culoarea galaxiei Calea Lactee
 

 

O echipă de astronomi de la Unversitatea din Pittsburgh a anunțat miercuri că a determinat culoarea exactă a galaxiei noastre, denumită "aptly" - un alb pur asemănătoar unei zăpezi proaspete de primăvară, în primele ore ale dimineții.

Jeffrey Newman, profesor de fizică și astronomie, și Timotei Licquia, doctorand în fizică la Universitatea din Pittsburgh, au raportat constatările lor în timpul prezentării la a 219-a ediție a American Astronomical Society (AAS) desfășurată în Austin, Texas, scrie Physorg.

Culoarea unei galaxii este o proprietate importantă, dată de norii de gaz și de praf cosmic.

Determinarea acesteia s-a realizat prin compararea cu culorile determinante ale altor galaxii, folosindu-se datele referitoare la numărul de stele și rata de formare a noilor stele, care sînt legate de luminozitate și culoare.

Galaxiile au fost observate în cadrul programului NASA, Sloan Digital Sky Survey - SDSS, care a monitorizat proprietățile detaliate a aproape 1 milion de galaxii.

Eșantionul foarte mare studiat și analogiile făcute au fost realizate de un telescop de dimensiuni mici, de doar 2,5 metri în diametru.

Profesorul Newman a descris culoarea spectrului galaxiei Calea Lactee ca avînd o strălucire difuză, asemănătoare cu lumina reflectată de zăpada proaspătă de primăvară în primele ore ale dimineții.

Culoarea Căii Lactee, determinată acum, este extrem de aproape de "culoarea cosmică", măsurată de Ivan Baldry, profesor de astrofizică la Liverpool John Moores University din Anglia, în 2002.

Lumina emisă de galaxia noastră se potrivește cu cea a unei radiații luminoase D48.4 standard, care poate fi emisă de un bec aflat la incandescență la 4.700 - 5.000 grade Kelvin.

Este Calea Lactee o galaxie tînără sau bătrînă? „Se pare că Calea Lactee se află la mijlocul existenței sale – judecînd după culoarea ei, procesul de formare a noi stele se încetinește, - afirmă Jeffrey Newman. – Acesta este un stadiu foarte interesant al evoluției”.

 

 

Sursa: moldovenii.md

 

Luni, 16 ianuarie 2012
Vizualizări: 1604

Citiţi de asemenea

Băutura de sfeclă este capabilă să învingă hipertensiunea, să îmbunătățească metabolismul în organism și chiar să facă...
142
Programul de Granturi Mici (SGP) al Facilității Globale de Mediu (GEF), implementat de PNUD Moldova, lansează azi, 21 se...
133
Studiile efectuate în diferite țări ale lumii au infirmat mitul precum că copiii răspîndesc virusul COVID-19 și au demon...
167
William James Sidis a fost, de mic copil, o persoană specială. S-a născut în Statele Unite pe 1 aprilie 1898 şi a murit ...
508