ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Astronomii au determinat culoarea galaxiei Calea Lactee
 

 

O echipă de astronomi de la Unversitatea din Pittsburgh a anunțat miercuri că a determinat culoarea exactă a galaxiei noastre, denumită "aptly" - un alb pur asemănătoar unei zăpezi proaspete de primăvară, în primele ore ale dimineții.

Jeffrey Newman, profesor de fizică și astronomie, și Timotei Licquia, doctorand în fizică la Universitatea din Pittsburgh, au raportat constatările lor în timpul prezentării la a 219-a ediție a American Astronomical Society (AAS) desfășurată în Austin, Texas, scrie Physorg.

Culoarea unei galaxii este o proprietate importantă, dată de norii de gaz și de praf cosmic.

Determinarea acesteia s-a realizat prin compararea cu culorile determinante ale altor galaxii, folosindu-se datele referitoare la numărul de stele și rata de formare a noilor stele, care sînt legate de luminozitate și culoare.

Galaxiile au fost observate în cadrul programului NASA, Sloan Digital Sky Survey - SDSS, care a monitorizat proprietățile detaliate a aproape 1 milion de galaxii.

Eșantionul foarte mare studiat și analogiile făcute au fost realizate de un telescop de dimensiuni mici, de doar 2,5 metri în diametru.

Profesorul Newman a descris culoarea spectrului galaxiei Calea Lactee ca avînd o strălucire difuză, asemănătoare cu lumina reflectată de zăpada proaspătă de primăvară în primele ore ale dimineții.

Culoarea Căii Lactee, determinată acum, este extrem de aproape de "culoarea cosmică", măsurată de Ivan Baldry, profesor de astrofizică la Liverpool John Moores University din Anglia, în 2002.

Lumina emisă de galaxia noastră se potrivește cu cea a unei radiații luminoase D48.4 standard, care poate fi emisă de un bec aflat la incandescență la 4.700 - 5.000 grade Kelvin.

Este Calea Lactee o galaxie tînără sau bătrînă? „Se pare că Calea Lactee se află la mijlocul existenței sale – judecînd după culoarea ei, procesul de formare a noi stele se încetinește, - afirmă Jeffrey Newman. – Acesta este un stadiu foarte interesant al evoluției”.

 

 

Sursa: moldovenii.md

 

Luni, 16 ianuarie 2012
Vizualizări: 1622

Citiţi de asemenea

Ovăzul - elixirul vieții - va pune pe picioare chiar și pe cel mai grav bolnav: rezolvă multe probleme de sănătate și ...
496
Nu se știe cum animalul a ajuns atît de departe de apă.Foca  nu avea un comportament agresiv, dar a intrat în panic...
204
Bolile oncologice sînt rezultatul acidificării organismului și sînt tratate ca toate bolile fungice, prin alcalinizare...
280
Marca de îmbrăcăminte Dich din Sankt Petersburg a hotărît să facă nasturi din cutii de aluminiu.Pentru primul lot a fost...
152