Atenție, pericol - aproape toate căpșunile din Germania conțin pesticide
Potrivit unei analize efectuate de organizația germană "Prietenii Pămîntului" (BUND), căpșunile cultivate în mod tradițional sînt adesea contaminate cu pesticide. Organizația de mediu a vorbit despre acest lucru cu referire la rezultatele analizelor de laborator ale fructelor obținute de la diverși vînzători. În 15 din cele 19 probe de căpșuni testate, au fost găsite rămășițele a opt fungicide.
Potrivit BUND, unele fructe conțineau două sau mai multe substanțe active. Contaminanții detectați "sunt un motiv serios de îngrijorare", se spune în comunicatul de presă al Corinnei Hoelzel, expert în pesticide BUND. "Interacțiunea dintre pesticide poate spori efectul lor toxic. Pînă acum, un astfel de pericol nu a fost luat în considerare suficient în evaluarea riscurilor".
Efectul este periculos chiar și în cantități mici.
Conform rezultatelor BUND, au fost descoperite substanțe care au un efect hormonal chiar și în concentrații mici. Un alt fungicid este clasificat ca fiind dăunător pentru reproducere. Organizația critică, de asemenea, faptul că pesticidele ajung în aer, pămînt și apă, unde pot persista mult timp. Unele dintre aceste substanțe sînt toxice, inclusiv pentru organismele acvatice și păsări.
Printre altele, BUND cere ca guvernul federal "să reducă utilizarea pesticidelor cu cel puțin jumătate pînă în 2030, precum și să interzică cele mai periculoase dintre ele”. Cea mai bună recomandare este să cumpărați căpșuni organice. "Cei care nu o pot cumpăra, ar trebui să spele bine fructele în apă rece imediat înainte de utilizare", sfătuiește BUND pe site-ul său.