Atmosfera este poluată cel mai mult nu de automobile, ci de industria cărnii
Cine s-ar putea fi gîndit că carnea ar putea fi egalată cu automobilul, dar asta e adevărat. Procesul de producţie a cărnii necesită foarte multe resurse (pămînt şi apă), iar reducerea producţiei ei ar putea avea un impact pozitiv asupra planetei în problemele reducerii emisiilor de carbon …
Noile studii arată că un impact major asupra ecologiei planetei îl are carnea de vită… Procesul de fabricarea a acestei cărni diferă radical de obţinerea altor tipuri de carne, inclusiv de găină şi de porc, iar unii savanţi sînt convinşti că reducerea consumului cărnii roşii, este cea mai bună metodă de a reduce emisiile de carbon în atmosferă. Totodată, reducerea emisiilor va fi la fel de semnificativă ca şi renunţarea la automobile.
Faptul că producţia cărnii ar putea influenţa asupra mediului ambiant se ştia şi înainte, dar studiile arată noi dimensiunei ale prejudiciului pe care le aduce ecologia cărnii în general şi a cărnii de vită în special. Pentru producerea cărnii roşii necesită de 28 de ori mai mult pămînt decît pentru producţia cărnii de porc sau de găină şi de 11 ori mai multă apă! Utilizarea unei asemenea cantităţi de resurse conduce la majorarea de cinci ori a emisiilor în atmosferă. În comparaţie cu producţia alimentelor vegetale, în special, a cartofului, grîului sau orezului, producţia cărnii de vită necesită mai multe resurse: de 160 mai mult pămînt! Iar emisiile în acest caz sînt mai mari un de cinci, dar de 11 ori!
Mulţi nu se gîndesc să anume întreprinderile agriculturii în mare parte influenţează asupra apropierii încălzirii globale: anume aceste întreprinderi asigură 15% dintre toate emisiile din atmosferă şi 50% din această cantitate revine animalelor domestice. Totodată, volumele mari de grîi şi apă, necesare pentru creşterea vitelor cornute mari, trezeşte îngrijorarea experţlor, ce declară despre faptul că dacă noi vom continua să cheltuim resursele în asemenea ritmuri, atunci pînă în 2050, regiunile pur şi simplu vor ţine foame. Dar apelurile de a consuma mai puţină carne, pentru a ajuta mediul ambiant sau să menţină rezervele de grîu, nu au fost auzite şi au fost destul de controversate.
Apropo, recent a fost efectuat încă un studiu: savaniţi au analizat cît de mult influenţează meniul carnivorilor asupra încălzirii climei, în comparaţie cu meniul veganilor.
S-a dovedit că impactul este de două ori mai mare! Studiul savanţilor de la Universitatea din Oxford a demonstrat că dietele bogate în carne (cel puţin 100 g pe zi), conduc la emisia a 7,2 kg de carbon. În timp ce meniul vegetarian şi cu peşte elimină doar 3,8 kg de carbon, iar cele vegane – 2,9 kg. Au fost efectuată analiza meniului a 30 de mii de carnivori, 16 mii de vegetarieni şi 2000 de vegani.
Sursa: rodovid.me