Atunci când învie rocile. Partea 1
Atunci când învie rocile. Partea 1
Majoritatea clădirilor şi monumentelor sunt realizate din piatră. Iniţial piatra a fost prelucrată şi apoi utilizată pentru a sculpta statui şi a monta clădiri de diferite forme. Dar nu şi în acest caz. Sculpturile, sculptate în munţi şi stânci, sunt cele mai impresionante atracţiile turistice din lume.
Statuia lui Buddha în Leshan
Teritoriul vast al Chinei este presărat de numeroase statui ale lui Buddha, dar Buddha gigantic din Leshan este unic, deoarece este sculptat direct în grosimea stâncii abrupte.
Priveliştea unei sculpturi de 71 de metri atrage o mulţime de turişti. Faţa lui Buddha este îndreptată spre munte, statuia este situată la confluenţa a trei râuri.
În ultimii 20 de ani statuia este afectată în mod negativ de poluarea mediului înconjurător. Din fericire, statuia nu a suferit în urma cutremurului din provincia Sichuan, în 2008. Guvernul chinez a promis să dezvolte un program privind restaurarea obiectelor istorice.
Doisprezece biserici din Lalibela
Doisprezece biserici în Lalibela sunt săpate în interiorul stâncii din Etiopia. Cea mai cunoscută este biserica Saint George, construita în secolul al XIII-lea.
Mulţi cred că, înainte de sosirea europenilor Africa a fost un „continent sumbru”. Tehnologia lucrărilor de construcţii, aflată aproape la acelaşi nivel cu Occident, respinge acest lucru.
Bisericile din Lalibela sunt obiecte cheie introduse de Fondul UNESCO în Lista patrimoniului mondial, deseori sunt numite a opta minune din lume. Dimensiunile lor sunt de formă rectangulară: 25- 25- 30.
Vihara în Paharpure
Bangladesh are o istorie lungă şi bogată. În ţară există o mulţime de obiecte religioase de la care pur şi simplu ţi se taie răsuflarea. Printre aceştia se numără şi fosta mănăstire budista (sau vihara) Somapura Mahavihara. Construcţia datează aproximativ de sfârşitul secolului al VIII-lea şi acoperă o suprafaţă de 100 de metri pătraţi..
Mănăstirea a fost un important centru de învăţare pentru reprezentaţii a celor trei religii (fapt care sugerează ideea că putem convieţui, dacă este necesar). Călugării din locurile îndepărtate, cum ar fi Tibet, au vizitat în mod regulat mănăstirea în zilele ei de glorie.
Memorialul calului frenetic
Deşi SUA este un novice relativ în sculptarea statuilor monumentale din formaţiuni naturale, muntele Rushmore şi statuile lui au o renume mondială. Fără îndoială, ele vor sta încă o mie de ani.
O altă statuie celebră în întreaga lume, sculptată dintr-o stâncă întreagă - Memorialul calului frenetic. Probabil că este cea mai mare sculptură din lume, înălţimea ei este 172 de metri. Cu alte cuvinte, aceasta este de 10 ori mai mare decât memorialul dedicat preşedinţilor americani de pe Muntele Rushmore.
Construcţia statuii a început în 1948. Aceasta încă nu este finalizată şi nu există nici o data exacta referitor la finalizarea ei. Cu toate acestea, faţa călăreţului a fost terminată în 1998.
Naqsh-i Rustam
Iranul nu este în întregime închis pentru turiştii occidentali, dar nu se află în topul popularităţii. Acest lucru este o ruşine, deoarece ţara dispune de mistere arheologice magnifice. Unul dintre ele - zona arheologică Naqsh-i Rustam, datată de sec. al VI-lea î.Hr.
Construcţiile sunt gravate la o distanţă destul de mare de pământ. Chiar şi astăzi este imposibil să ne imaginăm ce fel de tehnologii şi de puteri umane au fost necesare pentru a crea astfel de clădiri uimitoare. Pentru forma lor localnicii le-au poreclit "cruci persane".
În centrul fiecărei cruci este o cameră mică în care au fost îngropaţi sarcofagii domnitorilor.
Sursa: zhaba.ru