Automatele care vînd produse alimentare nesănătoase ar putea fi interzise

/ Vizionări: 1602

Автоматы по продаже вредных продуктов питания могут быть запрещены

Ministerul Sănătăţii intenţionează să interzică plasarea automatelor comerciale de produse alimentare cu conţinut sporit de sare, zahăr, grăsimi şi băuturi nealcoolice îndulcite în instituţiile de învăţămînt şi cele medicale.

Potrivit unui proiect de completare a Legii privind produsele alimentare, elaborat de Ministerul Sănătăţii, modificarea are drept scop de a preveni bolile netransmisibile, cauzate de consumul sporit de sare, zahăr şi grăsimi.

Alimentaţie vie — naţiune sănătoasă!
Alimentaţie vie — naţiune sănătoasă!

Studiul STEPS 2013, elaborat de Ministerul Sănătăţii, arată că "opt din zece decese în regiunea europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii sînt cauzate de bolile netransmisibile. Mai mult de jumătate dintre populaţia R. Moldova suferă de boli netransmisibile, inclusiv boli cardiovasculare, cancer, boli respiratorii cronice, boli digestive şi diabet. Povara bolilor netransmisibile subminează dezvoltarea socială şi economică a ţării".

Potrivit aceluiaşi studiu, una din cinci persoane din Republica Moldova este obeză, iar una din 10 persoane suferă de diabet zaharat. Patru din 10 respondenţi suferă de tensiune arterială mărită.

Proiectul a fost elaborat conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi în corespundere cu prevederile Cartei Europene de Combatere a Obezităţii.

 

Sursa: moldovenii.md