ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Autorii celor mai bune proiecte ECO-responsabile au fost premiaţi

Autorii celor mai bune 16 proiecte eco-responsabile au fost premiaţi în cadrul Săptămînii "Moldova Eco-Energetică".

Surse din cadrul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică au relatat pentru că 14 participanţi care şi-au prezentat istoriile de succes au primit diplome şi cecuri în valoare de o mie de euro. De asemenea, au fost premiaţi autorii proiectelor de producere a biogazului în raionul Călăraşi şi proiectului de producere a materialului de izolare termică din lână de ori al companiei "Sandilana", care vor fi sprijinite în căutarea finanţării.

Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, a spus la ceremonia de premiere că în ultimii şase ani dependenţa ţării faţă de importurile de energie s-a redus cu 8%. Acest fapt se datorează în primul rând entuziaştilor din sectorul privat, care au înţeles potenţialul enorm al domeniului pentru propriile afaceri şi pentru bugetul familiei. Desigur, un rol extrem de important l-a avut şi sprijinul acordat de partenerii de dezvoltare, prin oferirea de mijloace financiare şi de expertiză.

Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, i-a felicitat pe organizatorii şi participanţii competiţiei ""Moldova Eco-Energetică"" pentru acest proiect şi i-a îndemnat să-l continue, "deoarece aduc valoare întregii ţări, utilizând sursele de energie regenerabilă".

La ediţia din acest an a concursului au fost depuse 48 de proiecte. La categoria "Cel mai bun proiect în energia solară" câştigătoare a fost desemnată compania "Polimer gaz conducte" pentru instalarea panourilor solare şi Centrul Experimental de Protezare, Ortopedie şi Reabilitare pentru instalarea colectoarelor solare.

Autorul celui mai bun proiect în energia geotermală a fost desemnată compania "AgroProfi". Compania "T.B.Fruit" a fost distinsă pentru cel mai bun proiect în bioenergie. La categoria "Cel mai bun proiect de eficienţă energetică" a fost premiată familia Borosan din Căuşeni, compania "Supraten" şi o grădiniţă din Criuleni.

De asemenea, au fost premiaţi Centrul de Excelenţă în Energetică şi Electronică şi iniţiativa de tineret "ParanoicBot". Cele mai bune tehnologii eco-responsabile au fost desemnate companiile "Darnic Gaz", "Eco Tronex" şi "Habsev Grup".

 

Sursa: noi.md

Marţi, 06 decembrie 2016
Vizualizări: 906

Știrile partenerilor noștri

Citiţi de asemenea

Viața este plină de sens, chiar dacă poate părea dintr-o parte incompletă.- Doi chinezi în ultimii 12 ani sădesc copaci ...
42
O femeie care coace pîine fără drojdie mai mult de doi ani, a împărtășit rețeta pentru maia cu mulți prieteni și cunoști...
200
Lui Ion Ceban i s-a dat pe gust mersul cu bicicletă. Astfel, pe două roți, acesta a mers în această dimineață să inspect...
36
Satul Muvîr din raionul Igrinsk nu cu mult timp în urmă, pur și simplu nu exista pe hartă. Recunoscut ca fiind neprofita...
126