Autorităţile intenţionează să interzică fabricarea ţigărilor aromatizate

/ Vizionări: 4070

 

Минздрав Молдовы предлагает запретить продажу и производство ароматизированных сигарет 

 

Ministerul Sănătăţii din Moldova, la recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, intenţionează să interzică în Moldova producerea şi comercializarea ţigărilor cu adaosuri, care ascund gustul şi mirosul de tutun.

 

Solicitat de Agenţia "INFOTAG" şeful Direcţiei administrativ-organizatorice a Combinatului "Tutun-CTC" din Chişinău, Constantin Moraru, a precizat că pentru a se conforma noilor prevederi legislative, combinatul va trebui să facă investiţii considerabile.

"Pentru a produce un nou tip de ţigări, va trebui să schimbăm, practic, tot utilajul şi linia de producere. În prezent majoritatea ţigaretelor produse de către întreprinderea noastră sunt de model American Blend sousate şi aromatizate. Doar ţigările fără filtru nu conţin aromatizatori care să ascundă mirosul de tutun. Dacă autorităţile vor aproba o astfel de lege, ţigările moldoveneşti ar putea deveni mult mai scumpe în raport cu cele importate din alte ţări. Şi aşa sîntem nevoiţi să achităm diferite taxe, impozite şi accize, schimbarea liniilor de producere, însă, costă foarte mult. Vrem să fim o întreprindere competitivă, cu profit, nu să lucrăm în pierdere", a subliniat Moraru.

Totodată, medicii atenţionează că peste o jumătate dintre fumătorii de ţigări cu adaosuri ce ascund gustul şi mirosul tutunului sînt tineri cu vîrste de pînă la 25 de ani. Astfel de ţigări creează falsa impresie, că fumatul nu este nociv.

Datele Ministerului Sănătăţii arată că anual în R. Moldova mor circa patru mii de oameni, ca urmare a tabagismului.

Ministerul intenţionează să propună Guvernului şi Parlamentului să adopte Legea privind controlul tutunului pînă la 31 mai 2013. La 31 mai, în întreaga lume este marcată Ziua Mondială fără Tutun.

 

 

Sursa: noi.md