ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Azilul viitorului – design multifuncțional

Nimic nu este mai fascinant decat un proiect care aduce viitorul in prezent si, mai ales, unul multifunctional. O dovedesc si arhitectii companiei Spark cu sediul in Singapore care au prezentat la un targ international de arhitectura un concept care imbina doua proiecte – un azil pentru batrani si o ferma hidroponica verticala. Mai mult decat atat, proiectul temerar include si o gradina pe acoperis, o piata de legume si fructe si o centrala pe baza de biomasa.

Demografii spun ca, pana in 2030, 20 la suta din populatia din Singapore va avea varste peste 65 de ani. In acest context, arhitectii de la Spark au venit cu ideea unui azil de batrani complet diferit de imaginea pe care noi toti o avem, acea a unei institutii ce induce depresia. Dincolo de arhitectura moderna a cladirii, marcata de linii care se unduiesc si traseaza structurii un aer prietenos si primitor, arhitectii au proiectat si terase pe care sa poata fi practica agricultura hidroponica, in care pamantul este inlocuit cu solutii nutritive sau straturi de pietris si nisip prin care circula permanent apa cu ingrasaminte.

Intreaga ferma verticala este irigata cu apa de ploaie colectata sau apa menajera tratata, in timp ce substantele nutritive sunt procesate din deseuri de peste, hrana care se consuma in cantitati enorme in orasul-stat amintit. Toate deseurile agricole care rezulta la final iau drumul centralei termice pe baza de biomasa.

Cladirea cuprinde diferite spatii de locuit, de la garsoniere pana la apartamente cu patru camere, oferind batranilor posibilitatea sa se mute alaturi de membrii mai tineri ai familiei. Toate locuintele au vedere spre curtea din interior unde se va afla piata centrala de legume si fructe. Pentru ca batranii de la azil vor avea posibilitatea sa munceasca cu jumatate de norma, ei isi vor putea vinde recolta in piata centrala din complexul rezidential pentru a-si putea acoperi partial costurile generate de cazare si tratamente medicale.

Proiectul va fi implementat mai intai in Kuala Lumpur, capitala Malaeziei, pana in 2018, urmand sa se extinda si in Singapore si alte mari orase asiatice.

Эко-поселение для пенсионеров

Эко-поселение для пенсионеров

 

Sursa: casepractice.ro

ABONAȚI-VĂ
Duminică, 22 noiembrie 2015 15:00
Vizualizări: 1622

Citiţi de asemenea

Ceea ce afirmă acum oamenii de ştiinţă şi istoricii din Occident, dar şi cercetătorii de la Hamburg, care au prelevat ...
5729
 Rezultatele multiplelor cercetări de substanțe care se folosesc în construcții atestă că unul dintre cele mai peri...
38182
Planta turmeric este originara din India ca si ruda sa ghimbirul. Rădăcina Curcuma este extraordinar de bogată în pol...
6954
  Muşcata (Pelargonium) este o floare răspândită care decorează case și apartamente la mulți oameni. Admirând ...
22519