ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Bacteria care mananca petele de petrol
Expertii europeni in microbiologie au descoperit printre microorganismele care consuma hidrocarburi, o bacterie rezistenta la frig, capabila sa devina un mijloc eficient si „curat” de lupta impotriva deversarilor de petrol in regiunile polare, afirma publicatiile Applied and Environmental Microbiology si Nature Communications.
In prezent, se folosesc preparate chimice, cel mai cunosc agent de dispersare fiind Corexit. In 2010, pentru inlaturarea consecintelor dezastrului ecologic generat de explozia platformei petroliere Deep Horizon, in Golful Mexicului s-au folosit 7 milioane de litri de Corexit. O substanta care poate dauna mediului inconjurator si omului.
Cercetatorii europeni implicati in proiectul BACSIN cauta alternative la astfel de subtante. „Una dintre solutii rezida in stimularea cresterii de bacterii capabile sa accelereze procesul de degradare a produselor petroliere”, a declarat seful grupului de specialisti, germanul Hermann Heipieper, de la Centrul pentru cercetari ecologice.
Bacteriile care se hranesc cu hidrocarburi exista de milioane de ani, dar fiziologia lor a fost prea putin studiata. Oamenii de stiinta au analizat bacteriile Alcanivorax borkumensis si Oleispira antarctica, „specialisti” in consumul si extragerea energiei din hidrocarburi.
Cercetatorii au stabilit ca microorganismele dizolva hidrocarburile in oxizi grasi. In pofida faptului ca Alcanivorax borkumensis este mai raspandita si mai cunoscuta, Oleispira poate supravietui la temperaturi de aproape 5 grade Celsius, motiv pentru care ea este privita drept un cel mai potrivit candidat la „functia de aspirator” in regiunile polare sau pe fundul marilor. „Totusi, inainte ca bacteria sa fie folosita in lupta impotriva poluarii, mai trebuie clarificate numeroase detalii, pentru a ne convinge ca nu exista efecte negative”, a subliniat Heipieper.

 

ABONAȚI-VĂ
Luni, 03 februarie 2014 12:34
Vizualizări: 2803

Citiţi de asemenea

Un copac frumos banyan pe plaja Waikiki, Hawaii...
36
Nu există oameni care nu au nimic bun în ei, la fel cum nu există oameni absolut răi. În fiecare suflet există și bune ș...
55
Lansarea incitantă a Inițiativei pentru antreprenoriatul feminin la începutul lunii octombrie a oferit femeilor o ocazie...
67
Doar că majoritatea oamenilor nu știu despre acest lucru, motiv pentru care apar toate nenorocirile lor. Și primul mirac...
62