Balenele în apele de coastă din New York
Balenele în apele de coastă din New York
În conformitate cu observaţiile oamenilor de ştiinţă de la Universitatea Cornell, aproximativ 50 de balene au decis să se stabilească în mare în apropierea unei din cele mai mari metropole din lume. Şi, fără să mai gândească de două ori, entuziaştii locali au decis să utilizeze imediat acest fenomen neobişnuit, oferind tururi de vizualizare cu ochii proprii ale celor mai mari locuitori ai oceanelor.
În 2008 descoperirea primei balene lângă New York, a fost un eveniment rar, dar în următorii doi ani, aceste mamifere masive au început să apară aici deja cu o regularitate de invidiat. Ce anume atrage balenele, rămâne încă un mister, doar, din orice punct de vedere,vecinătatea cartierelor strălucitoare, zgomotoase şi murdare este greu de numit locul cel mai potrivit loc pentru habitatul balenelor. Există o noţiune ambiguă, că balenele găsesc în golfuri locale o scăpare de nave de vânătoare omniprezente. Şi, ca dovadă a acestei versiuni se referă la existenţa legii care interzice orice pescuit în apele de coastă ale oraşului. Versiunea, desigur, este interesantă, dar cauzează, în mod involuntar, o întrebare logică: "De unde balene au aflat despre această lege?". Astfel, explicaţia unui comportament de neînţeles al mamiferelor marine urmează să fie găsită printre cauze mai "naturale", dar, pe de altă parte, o astfel de posibilitate nu poate fi exclusă.
Cum n-ar sta lucrurile cu "oaspeţii" din New York, membrii din diferite organizaţii ecologice sunt nevoiţi să ducă o luptă constantă şi deseori inegală pentru a menţine populaţia balenelor. Reprezentanţii Sea Shepherd Conservation Society - organizaţia americană de mediu fondată în anul 1977 cu scopul de a preveni recoltarea mamiferelor din zona Antarcticii – recent au "atacat" navă japoneză de cercetare "Yusin Maru-3".
În ciuda pretinsului statut ştiinţific, nava japoneză, în principal, vânează balene, până când la 4 februarie, a fost întâmpinată de către activişti din Sea Shepherd. Următoarea, a şaptelea la rând, coliziune a navei "Yusin Maru-3" cu reprezentanţii organizaţiilor de mediu s-a terminat cu aruncarea bombelor fumigene şi sticlelor de acid butiric, precum şi cu oprirea forţată a navei japoneze, care s-a pomenit cu o funie aruncată "cu amabilitate", înfăşurată în jurul elicei. După cum au anunţat oficialii din Japonia, ca urmare a " accidentului", nimeni nu a fost rănit, numai nava a primit pagube minore. Cu alte cuvinte, totul s-a încheiat destul de "paşnic", ce nu putem spune despre coliziunea, care a avut loc în primăvara anului trecut. Atunci întâlnirea navei de mare viteza Ady Gil, aparţinute Sea Shepherd, cu nava japoneză, vânătoarea de balene, a dus la inundarea Ady Gil în circumstanţe "vagi". Dar, din fericire, de asemenea, nimeni nu a fost rănit.
Activiştii din Sea Shepherd sunt "responsabili" pentru reducerea dublă a capturilor de balene în ultimul an.
În prezent, în ciuda tuturor măsurilor de protecţie a balenelor, populaţia lor este estimată la 20000 de exemplare. Pentru comparaţie, la începutul erei de pescuit industrial (secolul 18), în oceane au fost aproximativ 1,5 milioane de balene. Pentru a nu distruge cea mai mare mamiferă complet, în 1986 Comisia Internaţională pentru protecţia balenelor, a impus un moratoriu privind pescuitul lor comercial. Deci, astfel a fost oprii, cel puţin, declinul numărului lor, deşi Japonia, spre deosebire de alte ţări care au semnat moratoriul, continuă vânătoarea balenelor, utilizând derogarea în dreptul internaţional. Astfel, într-un paragraf din acord se permite efectuarea cercetărilor privind comportamentul balenelor cu decesul lor posibil ... În această cercetare, de fapt, este implicată întreaga flota japoneză, vânătoare de balene, pentru ce este criticată aspru de ecologiştii şi de apărătorii animalelor. Da, aprobarea astfel de acţiuni este dificilă, dar din echitate, vom reaminti faptul că vina pentru "lipsă" a 480.000 balenele nu este numai a Japoniei. De aproape 200 de ani anume europenii au dus o vânătoare barbară a balenelor şi nu numai pentru carne, ci şi pentru grăsime (combustibil pentru iluminat) şi mustaţă de balenă (pentru cusutul corsetelor la femei "). Prin urmare, locuitorii din Japonia cunoscuţi pentru pasiunea lor pentru fructe de mare, văd puţine motive să renunţe la bucătăria tradiţională şi cred cu sinceritate că nu este vina lor că balenele sunt pe cale de dispariţie.
Şi în timp ce ţările continuă să transfere responsabilitatea una în seama alteia, ar fi interesant de aflat părerea "victimelor". Dar, se pare că dacă balenele ar fi avut o astfel de şansă, este puţin probabil că cineva le-ar asculta.
Sursa: facepla.net