ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Banana-nordului (paw paw) are toate șansele să fie cultivată și la noi

Banana-nordului este o specie rustică putând fi cultivată cu succes în regiunile temperate, ea provenind din partea de est a Statelor Unite, acolo plantațiile de paw paw se întind din Florida până la Marile Lacuri. Peste Ocean, Asimina triloba crește la marginea pădurilor și se remarcă prin rezistența mare la ger, supraviețuind iernilor cu – 25… – 30°C.

Copacul Paw paw este unul decorativ și ne oferă niște fructe foarte gustoase, dulci, pe care mulți le compară după formă cu niște banane scurtate, iar la gust – cu un șir de fructe tropicale așa ca ananasul, banana. Mango, papaia.

Banana-nordului poate fi plantată în ghiveci. Pentru aceasta, primăvara devreme (martie-aprilie) și pînă toamna tărzie (octombrie-noiembrie) planta poate fi lăsată în grădină, însă pe iarnă trebuie protejat de înghețuri.

În prezent, proprietățile plantei se studiază, dar unele date deja sînt. De exemplu, se știe că fructele asiminei conțin multe vitamine (mai ales C și A) și microelemente: potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier. Trebuie însă să țineți cont că fructele sînt foarte calorice (circa 360 kcal).

Banana-nordului se adaptează bine și la diferitele tipuri de sol, dar preferă totuşi solurile afânate, bine drenate, bogate în substanţă organică: preferă un pH neutru sau uşor acid.

Prinderea la plantare şi transplantare este dificilă deoarece rădăcina de paw-paw trăiește în simbioză cu o ciupercă, așa că este recomandat ca atunci când se realizează transplantarea să se păstreze balotul de pământ din jurul rădăcinii. ”Întreaga tehnologie de producere a materialului săditor este realizată în containere”, explică profesorul universitar.

Necesită în jur de 160 de zile de vegetaţie şi creşte bine în zone cu 700 – 800 mm precipitaţii. Deficitul hidric duce la căderea fructelor şi este necesar să fie înlăturat prin irigaţii moderate.

Pentru a obține fructe de calitate superioară cu un gust foarte bun este recomandată altoirea puieților cu ramuri de la soiurile valoroase.

În ceea ce privește plantarea, aceasta este recomandat să se realizeze în zone ferite de vânturi puternice. Asimina triloba se plantează la 4,5 – 5,0 m între rânduri şi 2,5 -3,0 m între plante pe rând. În perioadele de secetă se recomandă irigări moderate, iar tăierile vizează iluminarea corespunzătoare a coroanei. Fructe, abia după anul 5 de la plantare.

Protecţia fitosanitară nu este necesară deoarece banana-nordului este rezistentă la boli şi dăunători, ceea ce face ca producția să fie una conformă cu normale agriculturii ecologice, lipsită de reziduuri și pesticide.Азимина трилоба (трехлопастная) - Банановое дерево и смотрится декоративно, и дарит нам очень вкусные, сладкие плоды

Азимина трилоба (трехлопастная) - Банановое дерево и смотрится декоративно, и дарит нам очень вкусные, сладкие плоды

Азимина трилоба (трехлопастная) - Банановое дерево и смотрится декоративно, и дарит нам очень вкусные, сладкие плоды

 

Sursa: dljadachnikov.ru

Citiţi de asemenea

Ovăzul - elixirul vieții - va pune pe picioare chiar și pe cel mai grav bolnav: rezolvă multe probleme de sănătate și ...
234
Nu se știe cum animalul a ajuns atît de departe de apă.Foca  nu avea un comportament agresiv, dar a intrat în panic...
105
Bolile oncologice sînt rezultatul acidificării organismului și sînt tratate ca toate bolile fungice, prin alcalinizare...
150
Marca de îmbrăcăminte Dich din Sankt Petersburg a hotărît să facă nasturi din cutii de aluminiu.Pentru primul lot a fost...
91